“Kijk, die Arie Boomsma is natuurlijk een moderne Jezus. Hij is knap, gespierd en iedereen wil hem. En net als Jezus heeft hij leprozen, hoeren, homo’s en doorgeschoten gelovigen nodig voor zijn evangelie. Hij is de man met de kaaklijn die rust brengt en zegt: ‘Pak mijn hand en walk with me’. Aan het woord is Dennis Honing, de Nederlandse bekeerling met een uitgesproken mening.
Honing (zelf zo’n ex-doorgeschoten gelovige) reageert op het nieuwe televisieprogramma van de KRO, waarin Arie Boomsma bekeerlingen en hun ouders mee op pad neemt. Het gaat om jongeren die zich tot de islam bekeerden en daardoor op slechte voet zijn komen te staan met hun vader en moeder. Boomsma zal beide partijen proberen nader tot elkaar te brengen.
Dus je had al gehoord van dit nieuwe tv-concept?
“Ik hoorde er gisteren kort iets over via Twitter. Het is het zoveelste programma over islam en het kan twee kanten op gaan. Vergelijk het met Idols: we keken allemaal voor de idioten die niet konden zingen maar uiteindelijk was het doel een grote ster neer te zetten in de finale.”
“Dit werkt net zo: we genieten van de heisa, van een moeder die roept (Honing zet een Limburgs-accent op): ‘Je bent m’n kind niet meer, straks zit je bij al-Qaida en je wilt opeens ook geen varkensvlees, terwijl je blinde vinken altijd verrukkelijk vond!’ maar het doel van de serie is dat die mensen wat meer begrip voor elkaar krijgen.”
Arie is dus een Jezusfiguur in deze nieuwe serie. Gaat dat werken?
“Tweeledig. Ik geloof in de goede intenties van Arie. Hoewel hij, zoals Johan Derksen het noemt, een ‘engnek’ is, woont hij wel in Bos en Lommer. Als je van Marken komt en je gaat daar wonen, dan heb je wel iets pluralistisch in je maar het is ook ijdelheid. Ik bedoel: foto’s van die man zijn net porno. Hij is een cardio-Jezus van wie ik deels geloof in zijn oprechtheid. Laten we zeggen dat het 50/50 is.”
Die ijdelheid en tegelijkertijd een boodschap hebben, herken je dat?
“Ja natuurlijk, ik heb ook nooit ontkend dat dit bij mij een rol speelt. Ik ben dan wel lelijker dan Arie maar we zijn denk ik uit hetzelfde hout gesneden. Pim Fortuyn was ook zo iemand die aan de ene kant oprecht was en aan de andere kant genoot van zijn ijdelheid.”
Je bent niet erg positief dus?
“Het kan een heel mooi programma worden terwijl ik ook denk: ik ken zoveel bekeerlingen die een goedlopend bedrijf hebben en veel geld verdienen. Het is niet alleen maar problematiek maar dit soort programma’s naait de problematieken wel weer vast aan moslims. En we hebben al zoveel problemen. Maar goed, als Arie helpt deze mensen dichter tot elkaar te laten komen en het werkt voor de kijkcijfers dan is dat mooi.”
Had je zelf een makkelijke bekering?
“Eigenlijk had ik een droombekering. Mijn vader is een PvdA’er en zo pluriform als maar kan, mijn moeder ging altijd al om met mensen uit andere culturen, zoals Hakim uit Sesamstraat. Toch heeft mijn deradicalisering er wel aan bijgedragen dat we nu meer op één lijn zitten, ik sta dichter bij hen dan toen.”
Is er niet veel te veel focus op islam in dit soort programma’s?
“Er is verdorie gewoon geen middenweg. Het is minder, minder, minder, of zo’n spaarpotterij-ideologie van de VVD die ik niet eens rechts vind maar die alleen gaat over ‘wat kost dat nou allemaal?’. Dan heb je Wilders als voorman van de zionistische voorhoede, die vent loopt Israël en haar ambassade plat maar heeft nog nooit een gesprek gehad met een imam. Hij heeft geen enkele intellectuele activiteit, het is slechts gebrul. Dus of dat, óf het is links-koediekoediekoedie, ‘ja, je bent moslim, je mag er ook zijn, gooi een halalworst en ze zijn tevreden’.”
“Fortuyn was wel wijs en écht rechts. Voor hem had ik respect. Hij zag Marokkanen als volwaardig burgers en benoemde problemen eerlijk. We hebben zoveel tijd verloren met de Marcouchen en Cohennen, zoals Cohen die het met Rob Oudkerk in een Joods-onderonsje heeft over Kutmarokkanen maar die in de straat alleen maar Turkse koffie staat te slurpen. Ze zeggen het ene maar als het er op aankomt staan ze weer thee te drinken.”
Wat voor aandacht moeten we dan geven aan islam?
“Wat ik graag zou zien in dit land zijn meer debatten op televisie met een Appa en een Nanninga. Een dialoog die eerlijk en confronterend is, volledig horizontaal, waarin we het hebben over de racistische houding van Marokkanen jegens negers en de discriminatie van de Nederlandse arbeidsmarkt en het politie-apparaat. Geen paternalisme en theedrinken meer maar de middenweg van gouden prikkeldraad.”
Foto: still uit ‘Pauw’