Kamer schort schrappen dwangsom uit WOB op

18-06-2015 17:10

Succes voor de oppositie in de Tweede Kamer vandaag. De Kamer gaat opnieuw nadenken over het openbaar maken van overheidsinformatie. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk wilde de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) die hierop van toepassing is, wijzigen. Hij wil af van de dwangsom die trage overheidsorganen moeten betalen.

Gerard Schouw (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) willen liever verder gaan met hun eigen initiatiefwet Wet Open Overheid (WOO), dat er al lag voor het spoedvoorstel van Plasterk. Ze kregen daarvoor uiteindelijk genoeg steun van de andere partijen. Plasterk heeft zijn voorstel nu aangehouden.

In de WOO willen Schouw en Voortman regelen dat de toegang tot overheidsinformatie wordt verbeterd. De initiatiefnemers gaan nu snel met de andere partijen overleggen over hun plan.Voortman vindt hun initiatief meer in balans is en dat het te eenzijdig is om alleen de dwangsom te schrappen. Aan de WOO is geen dwangsom gekoppeld.

Misbruik

Volgens Plasterk leidt de dwangsomregeling tot veel misbruik. Aanvragers zaaien moedwillig verwarring of verstoppen soms hun WOB-verzoek in brieven of andere stukken zodat ambtenaren dit niet opmerken. Jaarlijks leidt dat misbruik tot een schadepost van 8 tot 14 miljoen euro. De regeringsfracties VVD en PvdA steunden zijn voorstel maar de oppositie had er veel kritiek op. Zij vinden de boete juist een goede stok achter de deur bij overheden die de boel traineren en vonden dat de minister niet overtuigend duidelijk maakte hoe erg het met het misbruik gesteld was.

De wettelijke termijn voor de beantwoording van een WOB-verzoek ligt nu op vier weken. Die kan met nog eens vier weken verdaagd worden, maar daarna treedt de dwangsom in werking. Wanneer die wordt afgeschaft moet de aanvrager meteen naar de rechter. De overheid zou op die manier de termijn kunnen oprekken tot maar liefst 18 weken.

TPO/ANP