Met updates – Politiemensen en rijksambtenaren zullen de twee ritten van de Tour de France in Nederland gaan dwarsbomen. Politiepersoneel zal zondag 5 juli de start van de tweede etappe in de Tour de France van Utrecht naar Neeltje Jans vertragen, kondigen de gezamenlijke politiebonden woensdag aan. De rijksambtenaren gaan de proloog zaterdag 4 juli dwarsbomen door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. De proloog begint om 14.00 uur.
Politievakbond ACP schrijft in een verklaring:
“Om 13.00 uur worden de voertuigen van de reclamekaravaan van de Tour de France tot stilstand gebracht en aan een verkeerscontrole onderworpen. De controle stopt pas weer als in de live-uitzendingen in meerdere Europese landen duidelijk te zien is geweest dat de renners van de Tour de France stilstaan doordat politiemensen actievoeren voor betere arbeidsvoorwaarden.”
De betrokken bonden hadden al aangekondigd dat ze hun acties om een betere cao deze zomer zouden verharden. Later zal volgens de politiebonden ook Sail Amsterdam doelwit van acties worden, als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt. Het politiepersoneel voert al meer dan vijftien weken actie.
De politie gaat een grote verkeerscontrole houden op de reclame-karavaan van de Tour de France die vooruit rijdt op de wielrenners. De controle gebeurt op de Erasmusbrug in Rotterdam, laat ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp weten namens de gezamenlijke bonden.
Lees hier de brief die de bonden aan Van der Steur hebben gestuurd over actie #TDF2015 pic.twitter.com/UXOWxYHRjG
— Albert Bos (@bosalbert) 24 juni 2015
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt de plannen van de politie onbegrijpelijk om tijdens de eerste dagen van de Ronde van Frankrijk in Nederland actie te voeren. Hij hoopt dat de vakbonden nog van gedachten veranderen. “Ik vind het onbegrijpelijk dat dit evenement waar zoveel wielerliefhebbers naar hebben uitgekeken, wordt aangegrepen voor acties. Zoals zoveel Nederlanders heb ik sympathie voor politiemedewerkers die voor een betere cao opkomen. Maar ik vind niet dat het beoogde doel op deze manier moet worden bereikt. Ik hoop dat de vakbonden op hun voornemen terugkomen”, laat hij woensdag via een woordvoerder weten. De tweede etappe van de Tour de France van Utrecht naar Zeeland komt door Rotterdam. Volgens de aankondiging van de vakbonden is de politie van plan om de reclame-karavaan op de Erasmusbrug in Rotterdam tegen te houden voor een grote verkeerscontrole.
Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht betreurt het dat politiemensen en rijksambtenaren de start van de Ronde van Frankrijk aangrijpen om actie te voeren voor een betere cao. “Uiteraard heeft iedereen het recht om actie te voeren maar ik zou het zeer betreuren als de vakbonden dit evenement waar heel veel mensen naar uitkijken, aangrijpen voor acties”, laat hij woensdag weten in een verklaring. “Ik ga er vanuit dat de start van de Tour de France in Utrecht en de tweede etappe van Utrecht naar Zeeland ongestoord en veilig verlopen.” We gaan hierover in gesprek met de vakbond”, kondigde de burgemeester aan.
Update 13.58 – Reactie Albert Springer (NPB)
Albert Springer van de Nederlandse Politiebond (NPB) geeft in gesprek met RTV Utrecht-verslaggever Floris Prenger aan dat de acties breed worden gedragen onder het politiepersoneel. Op maar liefst 130 bijeenkomsten heeft de politie groen licht gekregen van haar werknemers, zegt Springer. Daarnaast haalt hij een misverstand uit de lucht: niet de politie, maar rijksambtenaren zullen voor de start van de proloog over het parcours fietsen.
Update 13.45 – Reactie Van der Steur
Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur noemt de aangekondigde acties van de politie “spijtig”. Hij roept de politievakbonden op de gesprekken met hem weer op te pakken, want “daar kunnen we voor alle politiemedewerkers een rechtvaardige cao afsluiten”.
‘Acties politie kostten al zeker 6,5 miljoen euro’
TPO/ANP