Weten & Tech

Facebook moet gebruiksgegevens openbaren vanwege seksfilmpje

25-06-2015 15:58

Facebook moet binnen twee weken de gebruikersgegevens verstrekken van de persoon die een seksfilmpje op de website heeft gezet. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag. Als Facebook de gegevens niet meer heeft, moet het bedrijf een externe partij toegang geven tot zijn systemen voor onafhankelijk onderzoek.

Leven ‘in een hel veranderd’

De 21-jarige Chantal uit het Brabantse Werkendam had Facebook voor de rechter gedaagd in een poging te achterhalen wie een seksfilmpje van haar eind januari op de website had geplaatst. In de één minuut durende seksvideo is te zien hoe de vrouw haar ex-vriendje oraal bevredigt. Sinds de plaatsing op Facebook is haar leven ‘in een hel veranderd’, zei haar advocaat Thomas van Vugt eerder.

‘Facebook slaat alles op’

Facebook verklaarde niks meer te kunnen doen omdat de gegevens al in februari voorgoed van de servers zijn gewist. Chantal en haar raadsman twijfelen daaraan en vroegen de rechter Facebook te dwingen een externe partij onderzoek te laten doen. Van Vugt denkt dat er nog gegevens te achterhalen zijn. “Alle accepterende vrienden en vriendschapsverzoeken, met data en tijdstippen: alles slaat Facebook op.”

De rechter is het daarmee eens. “Van Facebook kan op zijn minst worden gevergd om alles in het werk te stellen om na te gaan of de gegevens toch niet ergens traceerbaar zijn.” Tijdens de rechtszaak was niemand van Facebook aanwezig. Wel liet de advocaat van het Amerikaanse bedrijf toen weten dat Facebook geen pottenkijkers wenst. Het filmpje is gemaakt door de ex-vriend van de Werkendamse, maar hij zegt dat hij het niet online heeft gezet.

Vergelijkbare zaak op Twitter

In een eerdere zaak bleek al hoe lastig het is om de persoonsgegevens achter een nep-account op sociale media te achterhalen. Een studente aan de Vrije Universiteit (VU) werd enkele jaren geleden ernstig bedreigd nadat iemand anders zich voor haar had uitgegeven op Twitter. Met dit nepaccount werden beledigende opmerkingen gemaakt over moslims. De studente moest door de bedreigingen zelfs onderduiken. Het Openbaar Ministerie (OM) probeerde via een rechtshulpverzoek aan Amerika Twitter te dwingen de gegevens achter het account te openbaren, maar ving bot.

De collega’s van Elsevier hebben dat verhaal vandaag online gezet.

ANP/TPO