De landen van de Europese Unie gaan de komende twee jaar 60.000 vluchtelingen – waarvan 40.000 uit Griekenland en Italië – vrijwillig over de EU verspreiden. Die twee EU-landen moeten worden ontlast omdat zij met een toevloed aan asielzoekers kampen. De andere 20.000 zijn mensen die nog niet in Europa zijn, maar die in hun eigen land niet meer veilig zijn.
Dat hebben de leiders van de EU-lidstaten in de nacht van donderdag op vrijdag na een felle discussie besloten op een top in Brussel. Tot woede van vooral Italië zien zij af van een verplichte verdeling volgens een verdeelsleutel. De Italiaanse premier Matteo Renzi van Italië drong nadrukkelijk aan op bindende afspraken. “Als je het niet eens kunt worden over 40.000 personen, dan verdien je het niet Europa genoemd te worden. Wees solidair, of verspil onze tijd niet”, zou Renzi volgens een diplomaat hebben gezegd.
Vooral Oost-Europese landen waren fel tegen bindende quota. Zij vonden het plan uit de koker van de Europese Commissie veel te ver gaan. De commissie hoopte met de verplichte opname de EU-landen tot meer solidariteit te dwingen.
Ook premier Rutte was een voorstander van verplichte opname. “Wij hadden het graag anders willen zien, maar er was onvoldoende steun.”
De voorzitter van de top, Europees president Donald Tusk, erkende al voor de vergadering dat er onenigheid bestond over verplichte quota voor asielzoekers. Hij riep alle landen op om uiterlijk eind juli bekend te maken hoeveel asielzoekers zij bereid zijn op te vangen.
Tusk vroeg om “exacte en aanzienlijke” toezeggingen, omdat solidariteit zonder opofferingen “pure hypocrisie” is. “We willen geen nietszeggende verklaringen over solidariteit, maar daden en getallen.”
Anp/TPO