De onderhandelingen tussen kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP over een hervorming van het belastingstelsel zijn geklapt. D66-leider Alexander Pechtold zag te weinig ambitie om verder te praten. Andere oppositieleiders zagen nog wel mogelijkheden maar moesten zich neerleggen bij het feit dat er zonder D66 zeker geen meerderheid te vinden is voor de plannen in de Eerste Kamer.
Volgens Pechtold is het kabinet niet ambitieus genoeg om meer banen te scheppen, het stelsel te vereenvoudigen en het belastingsysteem te vergroenen. “De verschillen tussen de coalitie en de vier oppositiepartijen zijn wat mij betreft te groot”, aldus Pechtold.
Op tafel ligt een belastingverlaging van vijf miljard euro waar binnen de coalitie overeenstemming over is. In het tweede en derde deel van het belastingplan zitten hervormingen als een verhoging van het lage btw-tarief en ruimte voor gemeenten om belasting te heffen. Die zijn nu van de baan omdat daar zonder D66 geen meerderheid voor is in de Eerste Kamer.
Andere partijen toonden zich teleurgesteld over het opstappen van Pechtold. Volgens zowel VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom, als staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) waren de agenda’s al getrokken voor een vervolgoverleg toen Pechtold meldde dat hij niet meer meedeed. “Er was een sfeer van aanpakken aan tafel, we trokken onze agenda’s en toen stapte er één op”, zei Wiebes.
Andere oppositieleiders zagen nog wel mogelijkheden om verder te onderhandelen. Arie Slob (ChristenUnie) en Jesse Klaver (GroenLinks) hadden best verder willen praten, zeiden ze na afloop. Maar ze konden niet anders dan zich neerleggen bij het feit dat er zonder D66 zeker geen meerderheid te vinden is in de Senaat.
Anp