De website GeenStijl moet de IP-adressen van drie reaguurders openbaren aan het Openbaar Ministerie in Amsterdam naar aanleiding van drie uitspraken die ‘mogelijk strafbaar zijn’. Het roze nieuws- en opinieweblog liet echter weten dat niet van plan te zijn en zegt ‘nee’ tegen de vordering. Niet ingaan op de vordering is een strafbaar feit. Dat zegt OM-woordvoerder Franklin Wattimena tegen ThePostOnline.
Het gaat om de volgende uitspraken:
Volgens Wattimena betreft het een aangifte van vorig jaar 30 juni (precies een jaar geleden dus, red) door het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Wattimena: “Naar aanleiding van uitingen die mogelijk strafbaar kunnen zijn omdat negroïde mensen op basis van ras beledigd worden.”
Waarom het een jaar duurde voordat het bevel op de mat viel van de redactie, is onduidelijk. Volgens Wattimena kan het te maken hebben met de capaciteit van het OM, het lopende onderzoek of de prioriteiten die worden gesteld. Het OM wil de personen die de uitlatingen deden graag spreken, zodat zij kunnen verklaren of er bijvoorbeeld opzet in het spel is en om de context te duiden waarin deze uitspraken gedaan zijn. Dit kan weer de strafbaarheid van het gedane feit verminderen.
De vordering is gericht aan GeenStijl en eigenaar Telegraaf Media Groep (TMG), niet aan een specifiek persoon. Nu de redactie zelf zegt niet mee te willen werken, komen de consequenties daarvan bij TMG te liggen.