Bij het nationaal slavernijmonument in Amsterdam vindt op dit moment de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden plaats. Het is vandag 152 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën in ‘de West’: op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen.
Vorig jaar was als deel van een VN commissie ook VN-functionaris Verene Shepherd te gast. Zij uitte eerder op het fenomeen ‘Zwarte Piet’. Dit jaar willen verschillende organisaties vandaag massaal bij de politie aangifte doen ‘tegen Zwarte Piet’.
Onder anderen vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan houden een toespraak. Scholieren lezen gedichten voor en er zijn optredens van artiesten. De ceremonie zal volgens planning ongeveer een uur duren. Na kransleggingen door prominenten sluit rapper Typhoon de herdenking af, en op verschillende plekken in de stad zijn er daarna gedurende de hele dag feestelijkheden.
In ons land staat in het Oosterpark te Amsterdam sinds 1 juli 2002 het Nationaal Monument Slavernijverleden. Sinds 2013 heeft ook Rotterdam heeft een monument. Het staat in het Lloydkwartier aan de oever van de Nieuwe Maas, op de plek waar ooit veel slavenhandelaren met hun schip vertrokken richting Afrika.
Even leek de subsidie voor de jaarlijkse herdenking op losse schroeven te staan. Deze zou stoppen na 2016, maar minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zei eerder dit jaar dat ze werkt aan een voorstel om de subsidie te verlengen.
(Titelfoto: het monument in 2013)