Met updates – Het lijkt er steeds meer op dat de nee-stemmers bij het referendum in Griekenland een meerderheid gaan behalen. Rond 19.45 uur (Nederlandse tijd) was ruim 24 procent van de stemmen geteld. Uit de cijfers, gepubliceerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, bleek dat 60,54 procent tegen de voorstellen van de Europese geldschieters hebben gestemd.
De opkomst bij het referendum ligt bijna op 58 procent. Bijna 5 procent van de mensen bracht een ongeldige stem uit, 0,75 procent stemde blanco.
De kiezers hebben met hun stem tegen de voorstellen ogenschijnlijk uitgesproken premier Alexis Tsipras te steunen. Hij riep de bevolking op tegen de plannen van de geldschieters te stemmen.
De Griekse regering kondigde onmiddellijk na het sluiten van de stembussen aan opnieuw te willen gaan praten met de geldschieters over een alternatief akkoord. “De mening van het volk is duidelijk”, liet woordvoerder Gabriel Sakellaridis weten. Volgens hem moet een nieuw akkoord binnen 48 uur ondertekend kunnen worden.
De uitkomst van het Griekse referendum is ‘uiterst betreurenswaardig’ voor de toekomst van Griekenland. Voor herstel van de Griekse economie zijn moeilijke maatregelen en hervormingen onvermijdelijk.
Dat stelde voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van de eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden) in een korte reactie. Hij zegt nota te nemen van het resultaat van het referendum zondag. Dijsselbloem wil nu verder wachten op initiatieven van de Griekse regering.
De eurogroep komt dinsdag bijeen om de situatie te bespreken.
Naar aanleiding van de uitslag van het Griekse referendum zal SP-Kamerlid Arnold Merkies de commissie Financiën van de Tweede Kamer zo snel mogelijk van reces terugroepen om in een debat met premier Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem te horen welke gevolgen dit zal hebben voor het Nederlandse beleid ten aanzien van Griekenland.
SP-leider Emile Roemer:
“Onze regering heeft eerder aangegeven niet verder met de Griekse regering over een oplossing te willen spreken bij een nee-stem. Dat zou buitengewoon onverstandig zijn. De Europese schuldeisers kunnen niet anders dan deze uitslag serieus nemen, ze hebben hun bereidheid te tonen om samen met de Griekse regering te werken aan een sociaal en duurzaam akkoord.”
PvdA, Henk Nijboer:
“De PvdA blijft ervan overtuigd dat het voor Griekenland, Europa en Nederland het beste is dat Griekenland onderdeel blijft uitmaken van de euro. De situatie is voor de Grieken de afgelopen maanden helaas verslechterd. Het is nu aan de Griekse regering om samen met andere Europese landen een geloofwaardige weg richting economisch en sociaal herstel te vinden. Ingrijpende maatregelen zijn onvermijdelijk, dat is door het referendum niet veranderd.”
PVV, Geert Wilders:
“Het Griekse Nee moet leiden tot een spoedig vertrek van Griekenland uit de eurozone: een Grexit dus. Premier Rutte heeft ons beloofd dat we de miljarden (inmiddels meer dan 25 miljard euro) aan Nederlands belastinggeld dat de afgelopen jaren in de Griekse bodemloze put is gestort, zouden terugkrijgen. Ik zal hem aan die belofte houden. Vandaag is het begin van de ontmanteling van de eurozone. Hoe eerder er een einde komt aan die perverse transferunie; hoe eerder Nederland de eurozone en de EU verlaat, hoe beter.”
D66, Alexander Pechtold:
“Hoewel een grote minderheid wel een akkoord wil, heeft premier Tsipras zijn zin en Griekenland geïsoleerd. Die uitslag moeten we respecteren. Tsipras moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen om Griekenland uit de crisis te loodsen. Het is onzeker wat er nu gebeurt, maar belangrijk is dat de sociale noden van de Grieken per direct worden gelenigd. De vraag is hoe de Griekse regering zich gaat opstellen richting de Europese partners. De noodzaak tot hervormen blijft immers onverminderd groot. De afgelopen weken hebben we vaak gehoord dat regeringspartij Syriza niet uit de EU en de euro wil. Dat is ook de inzet van D66, dus ik ben benieuwd wat de Griekse regering nu wil. De bal ligt bij hen.”
Anp