Recensie

Knallen alsof het leven er vanaf hangt

10-07-2015 14:34

a3933606922_16Punk, bestaat dat nog? Nou en of, als je tenminste weet waar je het zoeken moet. In de jaren negentig dreigde punk heel groot te worden met bands als Green Day, maar tegenwoordig bevindt de muziek zich alweer in het afvoerputje van de popmuziek.

Maar we hebben beet. The Mons uit Chicago. Hardcorepunk in de traditie van oude bekenden. De gulden middenweg tussen het uitgebeende van Black Flag en het venijn van Dead Kennedys. Zanger Matt Vecchio bezit namelijk net zo’n sneer in zijn stem als Jello Biafra. Ondanks dat The Monsmuzikanten al jaren actief zijn in lokale undergroundbands, knallen ze erin alsof hun leven er van hangt.

Het langste nummer: 2 minuten

The Mons zijn bedreven in het uit de weg gaan van clichés. De melodieën pakken beet, de gitaarakkoorden zorgen voor net voldoende afwisseling en spanning. Ondanks dat in dit genre pamflettisme vaak gemeengoed is, zijn de teksten van The Mons voor meerdere uitleg vatbaar. Verbijstering, ingehouden woede, paranoia, de hardvochtige actualiteit. What Were You Thinking? Vecchio komt niet met pasklare antwoorden, maar merkt dat het zelfs in zijn eigen achtertuin niet helemaal pluis meer is. Drones Over Elgin gaat vergezeld van een meebrulbare slogan die zomaar van Dead Kennedys had kunnen zijn. In het langste nummer op deze debuut-lp wordt in nog geen twee minuten Decline And Fall Of The Human Race samengevat. Het kortste, Annihilated, klokt 37 seconden. Totale speelduur? Net iets meer dan een kwartier.

Alles op eigen houtje

Overeenkomstig de ‘do-it-yourself’ attitude uit de glorietijd (1976-1981) van punk en hardcore, doen The Mons alles op eigen houtje. De plaat is uitgebracht in eigen beheer, de eerste honderd exemplaren op felrood vinyl. Kunstenaar Raymond Pettibon werd gevraagd voor het artwork op de hoes. Pettibon wordt tegenwoordig omarmd door de kunst- en galeriewereld, maar geldt al decennia als cultheld bij punkliefhebbers. Begin jaren tachtig maakte hij hoesjes voor onder meer Black Flag en Minutemen. Handelsmerk? Fictieve filmscènes in afgemeten zwart-wit.

Zou zomaar kunnen dat The Mons zich hebben vernoemd naar het Latijnse mons pubis, in de volksmond venusheuvel. The Mons dus. Onthoud die naam. Koop die plaat. Meer hardcore dan punk voor Me And You And A Dog Named Fuck You.

The Mons – In The Original It’s Red (eigen beheer, 2015)