Eén zekerheid in dit nieuwe ‘ultieme’ Griekenland-weekend: de Europese ministers van Financiën zullen zich weer verzamelen rond een 72-jarige man in een rolstoel: Wolfgang Schäuble. De CDU’er, die sinds een aanslag op zijn leven in 1990 door een psychisch verwarde man deels is verlamd, is één van de hardste onderhandelaars met de linkse Griekse regering van premier Tsipras. ‘Herr Nein’ wordt in eigen land op handen gedragen. In de pop-poll krijgt de CDU-er 72 procent van de Duitsers achter zich en staat daarmee boven Merkel.
Schäuble wond er in de Bondsdag in zijn kenmerkende cassante stijl geen doekjes om. “Deze Griekse regering heeft niets gedaan sinds haar aanstelling”, foeterde de christen-democraat. “Je kunt toch niet serieus verwachten dat er dan ergens over wordt gepraat?” Zijn medestanders klappen voor de minister hun handen blauw. Veel meer dan in bondskanselier Angela Merkel, die als toegeeflijker wordt beschouwd, zien zij in Wolfgang Schäuble de man die pal staat voor ‘Duitse’ deugden als spaarzaamheid, degelijkheid en ‘harte Arbeit’.
In Griekenland gooit Schäuble met diens vaak onbehouwen uitspraken olie op het vuur. De Duitser wordt door de Grieken aangewezen als de man die hoofdverantwoordelijk is – samen met Frau Merkel – voor het lijden van de Griekse bevolking. Keer op keer immers zijn het de machtige Duitsers die benadrukken dat de Griekse regering meer moet bezuinigen en dat de bevolking de broekriem maar verder moet aanhalen. Daarbij helpen Schäubles cynische grappen (‘flapsige Sprüche’) niet echt. Zo schertste de minister deze week dat hij Griekenland best zou willen inruilen tegen het – eveneens door schulden geplaagde – Puerto Rico. “Smakeloos”, reageerden critici.
Wolfgang Schäuble werd tijdens de oorlog, in 1942, in Freiburg im Breisgau als middelste kind in een gezin met drie zoons geboren. Hij studeerde af als jurist en econoom en begon zijn loopbaan op de belastingsdienst van de deelstaat Baden-Württemberg. Schäuble, die al 43 jaar lid is van de Bondsdag, was in allerlei functies actief voor de christen-democraten. Hij gold als kroonprins van Helmut Kohl, maar zijn betrokkenheid bij het beruchte CDU-schandaal rond illegale partijgiften wierp een smet op zijn staat van dienst. Zijn Griekse critici wijzen er graag op dat Schäuble zich voordoet als een toonbeeld van Duitse keurigheid, maar dat hij in het verleden zelf betrokken was bij een corruptiezaak.
Schäubles verhouding tot Merkel, die hem de weg naar het partijleiderschap afsneed, is, zoals hij zelf zegt: “intensief, maar afstandelijk”. In 2004 verhinderde Merkel, ten faveure van Horst Köhler, dat Schäuble bondspresident werd.
Als onwrikbare minister van Financiën werd Schäuble een favoriet Grieks ‘haatobject’. In Griekse straten hingen voor het recente referendum billboards met daarop een foto van een kwaad kijkende Schäuble en de tekst: “Vijf jaar lang dronk hij uw bloed. Zeg nu Nee!”. Schäuble, uitgerust met een sarcastisch temperament, trekt zich van al die kritiek weinig aan. Hij stak de afgelopen maanden zijn ergernis over het ‘amateuristische’ optreden van zijn inmiddels afgetreden Griekse ambtgenoot, Yannis Varoufakis, niet onder stoelen of banken. De “grote econoom” noemde hij zijn flamboyante tegenhanger neerbuigend.
Schäubles critici zijn ervan overtuigd dat de Duitser vanaf het begin vastbesloten is geweest om aan de huidige Griekse regeringscoalitie geen duimbreed toe te geven. Waren de eurolanden de Grieken al te snel tegemoet gekomen, dan had die uitkomst radicaal-populistische partijen in andere schuldenlanden ongetwijfeld aangemoedigd om voor eenzelfde aanpak te kiezen, is de achterliggende gedachte. Schäuble droeg bij aan die analyse door te waarschuwen dat, mochten er na het referendum weer onderhandelingen volgen, die “bijzonder moeilijk” zouden worden: “Dat weet ik nu al”.
Kennelijk hebben die openlijke dreigementen effect gehad. Want zoals het er nu naar uit ziet, heeft de onbuigzame Duitse ‘Herr Nein’ zijn Griekse tegenspelers nu toch waar hij ze al die tijd wilde hebben: aan de onderhandelingstafel, met een pakket redelijke voorstellen.
Wilt u meer van Wierd Duk? Doneer dan nu, zodat hij op TPO.nl kan blijven publiceren.