Updates onderaan – Radicalisering van moslimjongeren is de schuld van de media, discriminatie (op de arbeidsmarkt), uitsluiting van deelname aan de maatschappij, verharding van het maatschappelijk debat en het wij-zij denken dat kennelijk vooral door autochtonen in stand wordt gehouden.
Dit schrijft de gemeente Utrecht met zoveel woorden in het ‘Actieplan Utrecht zijn we samen’. Met het plan wil de gemeente radicalisering en discriminatie aanpakken. In het plan valt over de rol van de media te lezen:
“We willen samen met onze partners werken aan meer positieve berichtgeving in de media. Daarbij is eenduidig, inclusief taalgebruik van belang. Vreedzaam kan daar een basis voor vormen. De dialoog tussen verschillende groepen kan nog meer gestimuleerd worden. Daarnaast zou er meer aandacht voor andere radicale groepen kunnen komen, zoals rechtsradicaal, waar nu alleen de focus op de radicale moslims ligt. We zouden RTV Utrecht meer willen betrekken bij positieve berichten en uitnodigen op bijeenkomsten.”
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) schreef vorige maand nog aan de Tweede Kamer dat jihadisme en links-extremisme op dit moment grote bedreigingen zijn. Daar denkt de gemeente dus anders over. Zo zullen er ‘trainingen over islamofobie worden georganiseerd’.
Over de komst van haat-imams naar Utrecht zoals begin dit jaar staat in het plan te lezen:
“We proberen maatschappelijke onrust te voorkomen door neutrale reacties. Bijvoorbeeld als de media berichten over haatimams, wordt hier vanuit de gemeente snel en neutraal op gereageerd om polarisatie te voorkomen.”
Volgens wethouder Margriet Jongerius (GroenLinks) die samen met burgemeester Jan van Zanen (VVD) heeft getekend voor het plan is de gemeente ‘ervan overtuigd dat het voorkomen van radicalisering in welke vorm dan ook vraagt om een samenleving waarin (groepen) burgers zich met elkaar verbonden voelen’. “Wij gaan ervan uit dat burgers die zich door onze samenleving geaccepteerd en gewaardeerd voelen, geen reden hebben om zich tegen de samenleving af te zetten. Zodat ze ook niet zullen kiezen voor terrorisme.”
De gemeente Utrecht heeft een subsidieaanvraag gedaan bij het ministerie van Veiligheid en Justitie van ruim één miljoen euro (1.350.000 euro, per jaar). Dat geld wil de gemeente gebruiken voor jongerenwerk, onderwijs en ‘dialoog’.
Oud-PVV’er en nu gemeenteraadslid voor de Partij van de Eenheid Arnoud van Doorn wil ook ‘minder eenzijdige en negatieve berichtgeving over de Islam en moslims’. Hij roept de geemnte Den Haag op zich hie rhard voor te maken.
Vragen #PvdE “College moet media aanspreken op haar verantwoordelijkheid” http://t.co/4XthK13wFB
— Arnoud van Doorn (@ArnoudvDoorn) July 15, 2015
De Utrechtse PVV wil dat Commissaris van de Koning Willibrord van Beek (VVD) de gemeente Utrecht aanspreekt op het ‘Actieplan Utrecht zijn we samen’.