Politiek

Kabinet volhardt: Teeven-tap is niet opzettelijk gewist

13-07-2015 16:12

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) ziet geen aanleiding om verder onderzoek te doen naar de zogenoemde Teeven-tap. Coalitiepartij PvdA en de SP hadden daarop aangedrongen nadat twee hoogleraren begin juni in het radioprogramma Argos hun zorgen uitten over een storing in de centrale tap-apparatuur. Door die storing mislukte een opname van een telefoongesprek dat toenmalig Justitie-staatssecretaris Fred Teeven (VVD) in 2012 voerde met de van corruptie verdachte VVD’er Jos van Rey uit Limburg.

‘Opzet’

De rijksdienst Audit (ADR) heeft de oorzaak van de storing niet kunnen achterhalen, maar de hoogleraren zetten veel vraagtekens bij het onderzoek. Ze sloten opzet niet uit. De gang van zaken past eerder bij ‘dat iemand iets heeft gedaan dan dat er toevallig een storing was’, zei hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen in het programma.

Van der Steur schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat de ‘grondigheid en onafhankelijkheid’ van het ADR-rapport hem geen aanleiding geeft ‘om nader onderzoek te verlangen’. Volgens Van der Steur is het onderzoek ‘diepgaand en grondig is uitgevoerd’.

 

“De ADR heeft daarbij geen aanwijzingen aangetroffen dat er sprake zou zijn van opzettelijk menselijk handelen bij het optreden van de storing die tot gevolg had dat gesprekken niet zijn vastgelegd. Ook heeft de ADR geen aanwijzingen gevonden dat er sprake is van het opzettelijk wissen van gesprekken die gevoerd zijn op 20 september 2012. Er is dan ook geen aanleiding om te veronderstellen dat de storing opzettelijk is veroorzaakt.”

 

Tapbedrijf werkte mee aan onderzoek

Argos achterhaalde ook dat de leverancier van het tapsysteem het Amerikaans-Israëlische bedrijf Verint is. Dat bedrijf zou zich hebben beroepen op volledige geheimhouding. Dat klopt niet volgens Van der Steur. Wel heeft het bedrijf twee onderdelen van de gebeurtenissen niet nader willen toelichten ‘vanwege bedrijfsgeheim’. Maar schrijft Van der Steur:

 

“Uit andere bronnen, zoals logging, e-mailberichten en secundaire registraties heeft de ADR een compleet beeld gekregen van het verloop van de storing. De gedetailleerde informatie over de twee meldingen is daardoor voor de ADR minder relevant geworden, waardoor de ADR zijn onderzoek gedegen heeft kunnen uitvoeren, voldoende bronnen had om tot zijn conclusies te komen en geconstateerd heeft dat de leverancier voldoende heeft meegewerkt aan het onderzoek. Gezien het bovenstaande bestaat er geen noodzaak om het betreffende bedrijf op dit ene punt tot meer openheid te bewegen.”

 

Nieuwe afspraken gemaakt in 2013

Ook bleek uit de uitzending van Argos dat het tapsysteem niet is gereset door de politie maar door dat bedrijf zelf. Dat gebeurde tegen de regels in zonder dat de politie daarvan wist, waardoor ook allerlei andere gegevens verloren konden gaan.Op het moment van de storing liepen er landelijk tweeduizend taps. Volgens Van der Steur hefet de politie sinds december 2013 daarover nieuwe afspraken gemaakt met de leverancier van het systeem waardoor ‘de politie te allen tijde zicht heeft op hetgeen er in het systeem gebeurt’.

Wat is de Teeven-tap?

Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven voerde op donderdag 20 september 2012 een telefoongesprek met Van Rey. Het gesprek zou zijn gegaan over een burgemeesterskandidaat voor Roermond. Van Rey werd op dat moment afgeluisterd door de politie vanwege een corruptie-onderzoek. De NOS wist in november 2013 de gang van zaken te achterhalen na inzage in de tapverslagen. Teeven gaf in maart 2014 toe dat het gesprek had plaatsgevonden maar dat hij de boot had afgehouden.

Lees ook

Argos 6 juni – De Teeven-tap