Oppositiepartij CDA steunt het derde pakket aan leningen voor Griekenland niet. Dat bleek woensdag na een fractievergadering van de christendemocraten. De partij verklaarde de afgelopen tijd al grote bedenkingen te hebben over het nieuwe steunpakket.
CDA-leider Sybrand Buma zei na de fractievergadering dat wat het CDA betreft Griekenland beter uit de euro kan stappen. Hij vindt dat een land – als Griekenland – dat keer op keer alle regels binnen de eurozone aan zijn laars lapt ‘niet mag winnen’. De euro kan alleen sterk blijven als een laatste waarschuwing ook echt een laatste waarschuwing is. “Doormodderen is geen optie”, aldus Buma.
Een motie van wantrouwen aan het adres van premier Mark Rutte zal het CDA woensdag niet steunen:
“Het gaat ons om de inhoud. We willen bereiken dat Nederland laat zien dat de euro heel veel waard is en dat daarbij hoort: afspraak is afspraak. We willen niet dat een land de kantjes er afloopt en er door andere landen telkens weer wordt bijgelapt.”
Buma heeft geen vertrouwen in de Griekse regering en vindt bovendien dat het huidige steunpakket nog te onduidelijk is over de kosten voor de eurolanden, over afschrijvingen op de schulden en over de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt. “De Nederlandse regering kan het parlement niet vragen een bijna blanco cheque te tekenen.”
CDA, PVV, SP, ChristenUnie, SGP en 50Plus zijn tegen de nieuwe hulp aan Athene. Er is nog wel een Kamermeerderheid voor het derde steunpakket. Regeringspartij VVD ging dinsdag schoorvoetend akkoord. Eerder gaven PvdA en oppositiepartij D66 al het groene licht.
De Tweede Kamer gaat woensdagmiddag nog in debat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de leningen aan Griekenland. Het is de derde keer dat de Kamer het zomerreces onderbreekt om te praten over Griekenland.