De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft maandag een lang gesprek gevoerd met de Franse president Francois Hollande over, onder andere, de vluchtelingencrisis in Europa.
Beide staatshoofden onderstreepten nogmaals de Europese afspraken over de opvang van vluchtelingen, die door alle EU-lidstaten zijn gemaakt.
Merkel en Hollande willen vooral benadrukken dat de vluchtelingencrisis een Europese crisis is en pleiten daarom ook voor een ‘verenigde aanpak’ van het probleem.
Deze aanpak houdt onder meer in dat alle EU-lidstaten zich aan de Europese asielwetten moeten houden. Dit betekent dat vluchtelingen moeten worden geregistreerd in het land van aankomst en er altijd sprake moet zijn van bed, bad, brood voor de vluchtelingen, en in het geval van afwijzing en uitzetting een ‘waardige terugkeer’.
Maar niet alle lidstaten lijken zich hieraan te houden: met name Griekenland en Italië sturen vluchtelingen vaak ongeregistreerd Europa in. En dat terwijl vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land van aankomst.
Merkel heeft nu gezegd dat de Europee Commissie er aan moet werken dat alle landen zich ook echt aan de afspraken houden.
Een plan voor registratiecentra op Griekenland en Italië, waar naast vluchtelingenregistratie de ‘schrijnende gevallen’ van de ‘gelukszoekers’ kunnen worden gescheiden, ligt al een tijd in de bureaulades van Europese bureaucraten maar er is tot op heden nog niks mee gedaan. Merkel liet weten die vertraging ‘onaanvaardbaar’ te vinden.
Hollande pleit voor een ‘gezamenlijk Europees asielsysteem’. Dit betekent dat in alle landen een zelfde beleid geldt als het gaat om opvang of terugkeer. Ook wil Hollande dat er een lijst komt van ‘veilige Europese landen’. Vluchtelingen uit de ‘veilige’ landen kunnen dan zo snel mogelijk weer worden teruggestuurd.
De Franse president sprak ook over ‘voorwaarden’ voor het (kunnen blijven) functioneren van het Schengen-verdrag en over het ‘rechtvaardig’ verdelen van vluchtelingenstromen over de EU-landen. Hollande liet daarbij duidelijk weten dat ‘deze crisis een uitzonderlijke crisis is die nog lang zal duren’.