Bent u er ook zo blij mee dat een verslaggever als Chris Aalberts opschrijft wat anderen niet schrijven? En wilt u nog veel meer van dit soort messcherpe, realistische kwaliteitsjournalistiek? Doneer dan aan Chris Aalberts en help TPO.nl mee met het leveren van de beste journalistiek in Nederland!
Jort Kelder vindt het leuk om hier te zijn. Hij zit op een kruk in een zaaltje van spiritueel centrum De Roos aan de rand van het Amsterdamse Vondelpark. Hier is dinsdagavond de jongerenorganisatie van D66 – De Jonge Democraten (JD) – neergestreken om ‘na te zomeren’. De sfeer is gemoedelijk: Jort heeft meerdere keren op D66 gestemd en hij is niet bang voor vragen uit de zaal, zegt hij. Dat blijkt ook volstrekt onnodig: uit alles blijkt dat de JD kritisch nadenken niet heeft uitgevonden. De jongeren ‘pikken alles’.
Jort begint als een ware charmeur: hij vertelt hoe nuttig zijn tijd bij de VVD-jongeren ooit was: bij de JOVD leerde hij dat hij houdt van het theater in de politiek en hij ontdekte er zijn journalistieke interesse. De jongeren smullen ervan. Maar dan gaat het mis.
“Het lidmaatschap van de JOVD is als een soort oorlogsverleden”, meldt Jort. Jongeren die lid zijn van een politieke jongerenorganisatie worden dat uit carrièreoogpunt en later ontwikkelen ze zich tot de carrièrepolitici waar Jort zo’n grondige hekel aan heeft. Ongeveer de helft van de partijleden in Nederland heeft een betaalde politieke functie, meldt Jort met zichtbare irritatie. “Gelukkig wil jullie partij altijd alles veranderen”, lacht hij. De zaal reageert er niet op.
Jort gaat nog even verder. “Waarom zouden politieke partijen en politieke jongerenorganisaties eigenlijk gesubsidieerd moeten worden?” vraagt hij zich af. Politieke jongerenorganisaties kunnen best wat minder doen en ‘een minder groot secretariaat hebben’. Ook het politieke nut van politieke jongerenorganisaties wordt door Jort gerelativeerd: “Ze komen alleen in het nieuws als ze iets stouts zeggen over hun moederpartij.” Daar kunnen de D66-jongeren het mee doen. Niemand mort.
“Wat voor nut heeft zo’n politieke jongerenorganisatie volgens jullie eigenlijk?” De vraag van Jort aan de zaal wordt ruw afgekapt door de discussieleider, die liever praat over een actie die de JD heeft gehouden voor de legalisering van XTC. Een meisje begint omstandig uit te leggen dat de actie een groot succes was, ook al wilde D66 er niets mee. De toon is gezet: Jort vindt het maar een brave club hier. En zo kan hij verder met het uitstrooien van allerlei ‘opvattinkjes’ waar de JD het vermoedelijk mee oneens is maar waar ook geen verzet tegen komt.
De JD maakt graag tijd om over de EU te spreken. Jort is geen PVV’er, meldt hij ons. Hij is voor het EU-ideaal maar hij is ook van mening veranderd door naar de realiteit te kijken. De transferunie is solidariteit die maar één kant uitgaat en dat is dus geen echte solidariteit. Het gaat mis met een land als Frankrijk waar de bevolking zich niet wil aanpassen aan de veranderende wereld. Jort houdt van Italië, maar volgens hem heeft Alexander Pechtold ‘echt geen idee hoe dat land functioneert’, terwijl we er wel een munt mee delen. De zaal geeft wederom geen krimp.
Jort vindt dat je je eigen koers als land niet moet verliezen. Nederland heeft de pensioenen heel goed geregeld. Waarom zou de EU daar iets over te zeggen moeten hebben? De discussieleider begint te sputteren, maar Jort gaat gewoon door. Volgens hem mogen we dit soort zaken niet bespreken van D66. Hij wil soevereiniteit terughalen en langzaam verder gaan met de EU. In zijn ogen moet men niet in een paar jaar één Europa willen realiseren als dat proces in werkelijkheid veel langer duurt. “Hoe gaat dat werken als zoveel mensen tegen zijn?” vraagt hij zich af. De zaal weet het ook niet.
Jort vertelt over zijn mediaoptredens. “Debatten over de EU zie je niet op tv omdat de aandachtsspanne van kijkers heel kort is”, meldt hij. Bij Jinek moet alles ‘leuk en gezellig’ zijn. DWDD noemt hij ‘een lachshow’ waar ‘de onrust van Matthijs’ allesbepalend is. Jort bekritiseert de hypes rond de brug in Alphen aan den Rijn en de collectieve rouw rond MH17. Niemand in de zaal stelt een kritische vraag. Waarom doet Jort geen poging bij DWDD of Jinek om meer inhoud aan bod te laten komen? We zullen het niet weten want de JD zit vandaag in de kritiekloze luistermodus.
Jort wil geen respect hebben voor religie ‘en al helemaal niet voor mensen die geweld plegen namens die religie’. Jort wil een kiezersexamen waarbij alleen mensen die zich in politiek hebben verdiept mogen stemmen. “Het vrouwenkiesrecht was eigenlijk ook een onzalige beslissing,” grapt hij. Het blijft enkele seconden stil: “Oké, jullie pikken werkelijk alles.”
Dan zijn minstens twee meisjes toch gealarmeerd. “Eigenlijk ben ik ook voor censuskiesrecht,” meldt Jort. Mensen die belasting betalen mogen volgens hem bepalen waar dat geld aan wordt besteed. Nu wordt een meisje boos want dat voorstel is “onrechtvaardig”. Een ander valt haar bij. Maar ook nu toont Jort zich een ware charmeur: hij blijft vriendelijk lachen, zegt dat het meisje best goede punten heeft en dat hij ook niet alwetend is. De JD is weer stil.
Er volgt nog een discussie over onderwijs. Daar zijn veel problemen. Jort wil weten hoe de zaal denkt het onderwijs te verbeteren: “Jullie zijn toch een onderwijspartij?” Het blijft muisstil in de zaal.
De discussieleider sluit af: “Er is veel om over na te denken.”
Chris Aalberts gaat in september naar Brussel voor ThePostOnline. Je kunt via crowdfunding nog steeds bijdragen aan zijn reportages. Je bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Zie voor meer informatie: Yournalism.nl.