Geenstijl presenteerde dinsdagavond de partijen die achter het referendum staan over het associatieverdrag met Oekraïne. Vooral tegenstanders van het associatieverdrag blijken een referendum te willen: PVV, VNL, SP, 50PLUS en Partij voor de Dieren (PvdD). Al deze partijen stemden eerder tegen het associatieverdrag, behalve 50PLUSs: Henk Krol stemde toen voor maar hij wil nu toch een referendum. Alle andere voorstanders steunen het referendumverzoek niet. Wat is de steun van deze politieke partijen eigenlijk waard? Helpt het een referendum dichterbij te brengen?
Geert Wilders is de enige voorstander die meerdere keren publiekelijk het initiatief van Geenstijl steunde. Hij noemde het referendum zelfs achter het spreekgestoelte van de Tweede Kamer. De andere voorstanders deden dat niet: zij beperkten zich tot de video met Jan Roos. Ook hebben Henk Krol en Harry van Bommel (SP) een tweet over het referendum verstuurd. Is dat voldoende om aanhangers op te roepen om te tekenen voor het referendum? Is die steun ‘waardevol’?
Opportunisme en populisme vieren hoogtij, want deze steun is behalve bij Wilders halfslachtig. De reden is eenvoudig: Geenstijl komt om steun vragen. Over Geenstijl heeft iedereen een mening variërend van bewondering tot kotsneigingen. Politici moeten dus goed nadenken of ze zich aan een initiatief van Geenstijl willen verbinden, ongeacht de inhoud ervan. Je kunt met Geenstijl immers leden en kiezers van je vervreemden. Alleen PVV en VNL maken zich daar niet druk over.
Inzicht in mediabereik verheldert waarom SP, PvdD en 50Plus toch steun uitspreken: de video met Jan Roos wordt alleen via Geenstijl vertoond. Burgers die vinden dat deze partijen zich per definitie verre van Jan Roos en de zijnen moeten houden zullen de video waarschijnlijk nooit te zien krijgen. En dus kunnen Harry van Bommel, Marianne Thieme en Henk Krol zonder schroom mensen via Geenstijl oproepen om te tekenen.
Zij zullen niemand met zo’n actie van zich vervreemden en het is een perfecte manier om toch bij de Geenstijl-doelgroep te slijmen. Daar zitten immers honderdduizenden stemmers. Toch komt op deze manier het referendum helemaal niet dichterbij: de steunbetuigingen worden getoond aan mensen die al een grote kans hadden om te tekenen omdat ze de website regelmatig bezoeken. De uitdaging is juist mensen met het referendum te bereiken die nooit op Geenstijl komen.
Ook het uitsturen van een tweet, zoals Van Bommel en Krol deden, zal niets helpen. Hun individuele publiek is simpelweg te klein en de meeste berichten worden door een meerderheid van de eigen volgers per definitie niet gelezen. De partijaccounts van SP, PvdD en 50Plus zwijgen bovendien in alle talen. Ook dit levert dus niet of nauwelijks extra handtekeningen voor het referendum op.
Als SP, PvdD en 50PLUS Geenstijl echt steunen zijn er drie opties: ze zetten het referendum op hun website (kan er ook bij VNL niet vanaf), ze sturen een mailing naar hun leden met de oproep voor GeenPeil te tekenen en als hun politici in de media komen vragen ze om aandacht voor het referendum. Juist door deze acties kunnen nieuwe mensen met het referendum in aanraking komen en zo neemt de kans op extra, nieuwe handtekeningen toe.
Op deze steun zijn deze ‘ondersteuners’ nog niet te betrappen. Met name bij de SP – de partij die in theorie snel veel mensen kan mobiliseren – ligt dat voor de hand: daar zullen aanzienlijke hoeveelheden leden in de gordijnen klimmen als de SP actief met Geenstijl campagne gaat voeren. Is deze steun serieus? Stuur eens een mailing uit. Anders heeft Geenstijl meer aan Kim Holland.
Chris Aalberts gaat in september naar Brussel voor ThePostOnline. Hij volgt ook het referendum van GeenStijl. Je kunt via crowdfunding nog steeds bijdragen aan zijn reportages. Je bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Zie voor meer informatie: Yournalism.nl.