Achtergrond

Yes, Amsterdam heeft een kwart miljoen subsidie voor EU-propaganda!

30-08-2015 12:53

De Amsterdamse zender AT5 meldde deze week dat de gemeente Amsterdam subsidie aanbiedt voor voorlichting rond het Europees voorzitterschap van Nederland in de eerste helft van 2016. Amsterdam heeft een kwart miljoen euro over voor ‘activiteiten die een directe bijdrage leveren aan de (culturele) programmering van het EU-voorzitterschap in 2016’. Amsterdam wil burgers bij de EU betrekken en eigenlijk is dat heel logisch, want Amsterdam heeft eigen “EU-beleid”. Gek genoeg lijkt de subsidie niet bedoeld om burgers daar eens over mee te laten praten.

De te subsidiëren evenementen moeten aansluiten bij het uitgangspunt ‘de Amsterdammer dichterbij Europa (te) brengen en vice versa’. In de regels kunnen we uitgebreid lezen welke evenementen de gemeente Amsterdam graag ziet.

Openbare bijeenkomsten

Het grootste probleem met deze evenementen laat zich raden: burgers vinden de EU niet interessant en daarom is de kans groot dat ze helemaal niet naar evenementen rond het EU-voorzitterschap willen. Er bestaan wel doelgroepen met een bijzondere interesse in de EU, maar juist die worden door Amsterdam niet gefinancierd: ‘de te verlenen subsidie (is niet) gericht op een te kleine of besloten doelgroep’. In plaats daarvan wil Amsterdam evenementen ‘met een openbaar karakter’ voor bewoners en bezoekers.

Wie daar op zitten te wachten is een klein raadsel, maar het wordt nog gekker. Instellingen die deze subsidie willen krijgen moeten minstens de helft van het geld zelf bijleggen. Amsterdam wil bijvoorbeeld ‘een publieksevent aansluitend bij de Dag van Europa’ voor 75.000 euro. In feite is Amsterdam dus op zoek naar een organisatie die datzelfde bedrag wil neerleggen voor een evenement waarvan iedereen weet dat het een fiasco wordt.

Amsterdams EU-beleid

Het zou zo simpel kunnen zijn: zorg voor publiek debat over beleid waar de gemeente echt over gaat, wat daadwerkelijk door de gemeenteraad wordt bepaald en waar burgers bij verkiezingen hun mening over kunnen geven. Amsterdam heeft zulk beleid: er is een EU-strategie en Amsterdam heeft eigen ‘internationaal beleid‘. Amsterdam probeert via de EU een smart global hub te worden, doet aan kennisontwikkeling, duurzame ontwikkeling en stimuleert met de EU-burgerschap.

Wat het nut van al deze Amsterdamse EU-activiteiten is, is net zo twijfelachtig als die subsidie. De EU-activiteiten bieden vooral ambtenaren en bestuurders veel kansen om in andere landen te netwerken en allerlei bijeenkomsten te bezoeken. Geen burger die er ooit wat van merkt, terwijl die er wel voor betaalt en geen enkel tastbaar resultaat terugziet. Het Europees voorzitterschap lijkt een goede mogelijkheid dit beleid eens aan burgers uit te leggen. Maar daar reppen de subsidieregels dus niet over.

Voorstel voor de gemeente

Een debatavondje in De Balie tussen burgers en wat Amsterdamse fractievoorzitters is eigenlijk al genoeg. Hoe kijkt de Amsterdamse politiek aan tegen deze EU-strategie en welke voordelen heeft dat concreet opgeleverd? Als we alle aanwezige burgers honderd euro toezeggen, komt de zaal vast wel vol. Als zij na die avond niet overtuigd zijn, kan die hele Amsterdamse EU-strategie meteen worden afgeschaft.

Wilt u zo’n nuttig avondje organiseren met subsidie van de gemeente Amsterdam? Als u ‘een rechtspersoon zonder winstoogmerk’ bent kan dat. U moet wel zelf de helft van de kosten betalen. Iemand?

Chris Aalberts gaat in september naar Brussel voor ThePostOnline. Je kunt via crowdfunding nog steeds bijdragen aan zijn reportages. Je bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Zie voor meer informatie: Yournalism.nl.