Op 31 augustus werd er in het Oekraïens parlement gestemd over de omstreden decentralisatiewet dat het land op de rails moet krijgen. Decentralisatie van het door oorlog verscheurde land houdt in dat de macht die nu centraal in Kiev ligt verdeeld wordt onder lokale overheden in het land. Dit betekent ook dat de door pro-Russische separatisten bezette gebieden meer autonomie krijgen.
Met een meerderheid van 268 stemmen werd er voor deze wet ingestemd. Maar er moet nog een tweede ronde komen waarbij minstens 300 stemmen voor nodig zijn. Het aannemen van de decentralisatiewet volgt onder druk van het westen en de afspraken die zijn overeengekomen in het Minsk-akkoord van 12 februari dit jaar. De rebellengebieden krijgen meer autonomie en in oktober zullen er lokale verkiezingen in het land komen. Ook in de door rebellen bezette oostelijke gebieden.
De ultranationalisten pikten dit natuurlijk niet en organiseerden een groot protest op het Plein van de Constitutie voor het Oekraïense parlementsgebouw. Zo’n 4.000 demonstranten waren aanwezig die veelal sympathie uitten voor de extreemrechtse partijen in Oekraïne: Svoboda, Rechtse Sektor en Radicale Partij.
De nationalisten – die door sommigen als neo-nazi’s worden weggezet – schroomden geweld niet en gingen de oproerpolitie te lijf nadat duidelijk werd dat er een meerderheid was die voor de decentralisatiewet stemde. Reden voor hen om politieagenten en gardisten kapot te slaan, met rookbommen te bekogelen, te beschieten en uiteindelijk zelfs aan te vallen met een granaat die uit het oorlogsgebied door een soldaat naar Kiev zou zijn gesmokkeld.
Volgens de laatste berichten zijn er twee gardisten gedood en meer dan 140 gewonden. President Porosjenko riep in een televisietoespraak op tot kalmte. Premier Jatsenjoek zei te hopen dat de dader die de granaat gooide een levenslange gevangenisstraf krijgt.
Ook vertegenwoordigers van de EU uitten grote bezorgdheid over het bloedbad in Kiev.
Leiders van de extreemrechtse partijen beschuldigden Porosjenko van het onder een hoedje spelen met Poetin. Ook zeiden ze dat Porosjenko verantwoordelijk is voor het geweld in Kiev. Opmerkelijk detail is dat meerdere politici uit de extreemrechtse hoek bij de demonstratie aanwezig waren. Ex-parlementariër van Svoboda, Igor Sirotjoek, ging oproerpolitie te lijf met een stok bijvoorbeeld.
Er werden door de extreem-radicale ultranationalisten geen excuses gemaakt naar de slachtoffers en de nabestaanden. Wel probeerden ze een politiebureau te bestormen en riepen op tot het vrijlaten van de 30 arrestanten.
Uw verslaggever was ter plekke en maakte de volgende foto’s:
Over de bloedige protesten leest u meer op Stefan Huijboom’s kanaal op TPO Magazine, hier.