Politiek

Defensie: Nederlandse militair loopt over naar ISIS

03-09-2015 11:18

Een actief dienende Nederlandse militair is waarschijnlijk onlangs naar Syrië vertrokken om zich daar aan te sluiten bij terreurbeweging ISIS. Defensie heeft aanwijzingen daarvoor. Het gaat om een 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht.

Dat meldt het ministerie van Defensie in Den Haag donderdagochtend. Defensie heeft de militair geschorst en zijn toegang tot informatie, systemen en locaties ingetrokken. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen. Defensie zelf bekijkt eventuele schade of risico’s die samenhangen met de functie van de militair en neemt waar nodig maatregelen. Het is de eerste keer dat een actief dienende Nederlandse militair uitreist.

“Het spreekt voor zich dat uitreizen en zich aansluiten bij ISIS onaanvaardbaar, en bovendien strafbaar is”, stelt minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). “Elk geval van radicalisering is er één te veel. Het is wrang als blijkt dat iemand zich aansluit bij het kwaad, terwijl collega’s hun leven wagen voor de vrijheid van een ander.”

De fractievoorzitters van de grootste partijen in de Tweede Kamer zijn donderdag via de zogeheten commissie Stiekem geïnformeerd.

In het verleden zijn er al wel ex-militairen naar Syrië vertrokken om zich daar in de burgeroorlog te mengen. Ook gaan er nog steeds andere Nederlanders naar Syrië en naar het eveneens onrustige buurland Irak, gemiddeld zo’n vijf per maand. Tot 1 augustus ging het om zo’n 210 mensen. Het aantal terugkeerders is ongeveer 35. Zeer waarschijnlijk sneuvelden 38 Nederlanders bij de strijd in Syrië en Irak. In totaal zitten nu ongeveer 130 Nederlandse jihadisten in de twee landen.

Update 12.23 – Militair hangt levenslang boven het hoofd

De overgelopen sergeant hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd of een straf van dertig jaar. Dat zeggen de advocaten Michael Ruperti en Sébas Diekstra tegen het ANP. Ze zijn beiden gespecialiseerd in militaire zaken.

Omdat de 26-jarige militair nu nog in actieve dienst is, valt hij onder het militaire recht, concluderen ze. Ruperti: “Als hij zich bij IS aansluit, doet hij dat bij de vijand. Dat is desertie naar de vijand. Als hij in tijd van oorlog opzettelijk de vijand helpt, komt dat neer op militair verraad. Daarop staan de eerder genoemde maximale straffen. Het kan dat hij cruciale informatie doorspeelt aan ISIS.”

Dit bericht wordt aangevuld