Met updates – Militairen hebben toch zonder beschermende maatregelen gewerkt met het kankerverwekkende wapenreinigingsmiddel PX-10. Dat meldt EénVandaag vrijdag op basis van nieuw opgedoken documenten over de arbeidsomstandigheden bij defensie. Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) zei in oktober nog in antwoord op Kamervragen dat vanaf 1981 ‘voorzorgsmaatregelen (waaronder beschermende middelen) getroffen’ waren om gezondheidsrisico’s in te dammen. Defensie ontkent, EenVandaag houd voet bij stuk.
De SP en D66 willen dat de minister reageert op deze politieke doodzonde. SP-Kamerlid Jasper van Dijk (SP) in EenVandaag:
“Minister Hennis beweert dat Defensie vanaf 1981 beschermende maatregelen heeft genomen. Uit uw onthulling blijkt dat er in 1986 helemaal niets is gedaan. Dat is direct met elkaar in tegenspraak. Als blijkt dat zij de Kamer evident onjuist heeft geïnformeerd dan wordt het heel lastig voor haar om haar positie te behouden.”
De reactie van Defensie dat het inspectierapport in 2009 aan de Kamer bekend was is pertinent onjuist. In een inventarisatierapport PX-10 uit 2009, opgesteld door Defensie, wordt gesproken over het feit dat er in de hele onderzochte periode ‘slechts één inspectierapport’ beschikbaar is. Maar het rapport werd niet bijgevoegd of openbaar gemaakt. De details ook niet. Dat zegt EenVandaag-redacteur Jan Born tegen ThePostOnline.
“Niet alleen waren er geen beschermende middelen aanwezig (maar die zouden nog op kunnen zijn) maar ook stond er nergens een instructie in de boeken van de commandanten hoe er veilig met PX10 gewerkt moest worden. Na een WOB-procedure waarin ik specifiek om het ‘éne’ rapport heb gevraagd, heb ik dit afgelopen week gekregen. Met alle conclusies waarin duidelijk wordt dat er geen beschermende maatregelen waren nog dat het bekend was bij de commandanten.”
Hennis heeft volgens Defensie heeft de Tweede Kamer wel juist geïnformeerd over het kankerverwekkende wapenreinigingsmiddel PX10. Aantijgingen hierover van het nieuwsprogramma EénVandaag zijn ‘onzin’, aldus het ministerie tegenover het ANP. Volgens het ministerie gaat het om een oud inspectierapport uit 1986 over de marine, waarin wordt geconstateerd dat voorzorgsmaatregelen niet goed worden nageleefd. Dat is in 2009 gemeld aan de Kamer in een onderzoeksrapport over PX-10.
EenVandaag – Kamer fout geïnformeerd in dossier PX-10