Buitenland

Nog lang geen sprake van EU-akkoord over aanpak vluchtelingencrisis

14-09-2015 17:53

De Europese Unie is zwaar verdeeld over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Het ziet er niet naar uit dat maandag een doorbraak wordt bereikt over de verplichte spreiding van 120.000 vluchtelingen over heel Europa tijdens extra overleg in Brussel tussen de Europese ministers van migratie.

De Luxemburgse minister Jean Asselborn, die het overleg voorzit, waarschuwde voor “chaos” als de EU geen oplossing weet te vinden voor de vluchtelingencrisis.

Maar onder meer staatssecretaris Klaas Dijkhoff temperde al de verwachtingen op een akkoord. Hij verwacht wel pittige discussies met met name de Oost- en Centraal-Europese landen. Die zien niets in een verplicht quotum.

Uit gelekte conceptconclusies blijkt dat de landen zich achter het cijfer van 120.000 scharen. Maar dat de landen niet beslissen hoe ze dat gaan doen. Dat moet de komende tijd worden uitgewerkt, waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende wensen van de lidstaten.

Het woord ‘verplicht’ is geschrapt. De bewindslieden willen dan in oktober een officieel besluit nemen.

‘Solidariteit’

De Belgische staatssecretaris Theo Francken hamerde op solidariteit uit Oost-Europa. “Het is niet logisch dat landen die solidariteit krijgen op financieel vlak uit West-Europa dat niet geven als West-Europa om solidariteit vraagt. Dat is niet juist.”

Uitermate negatief was de Slowaakse minister Robert Kalinak. “Quota zijn niet de oplossing.”
De EU moet zich niet richten op de herverdeling, maar juist op het stoppen van de stroom vluchtelingen.

Duitsland voert sinds zondagavond weer grenscontroles uit. Slowakije en Oostenrijk volgden al snel. Nederland intensiveert de controles in de grensstreek door mobiele teams van de marechaussee, maar de grenzen gaan “nog niet” dicht, zei Dijkhoff.

Nederland wil weten of de stroom vluchtelingen zich naar Nederland verplaatst.

UK, Ierland, Denemarken

Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken hoeven niet mee te doen aan de plannen voor verplichte opvang van vluchtelingen. Zij hebben een uitzonderingspositie in dit dossier.

De Britse minister Theresa May wees erop dat haar land 20.000 Syriërs zal opnemen uit vluchtelingenkampen in de regio. Dit moet Syriërs ervan weerhouden de gevaarlijke reis naar Europa zelf te ondernemen. May riep andere Europese landen op het Britse voorbeeld te volgen.

Verdeling 40.000 asielzoekers

Wel heeft de EU maandag formeel besloten 40.000 asielzoekers vanuit Griekenland en Italië over Europa te verdelen. De Europese Commissie had dit eind mei voorgesteld, waarna lidstaten in juli op vrijwillige basis aanboden bijna 33.000 vluchtelingen op te nemen.

Ook zeiden de landen toen toe nog dit jaar naar de 40.000 vluchtelingen toe te werken. Nederland neemt ruim 2000 mensen op.

De herplaatsing heeft geen verplicht karakter en geldt voor vluchtelingen die tussen 15 augustus van dit jaar tot september 2017 in Griekenland of Italië zijn gearriveerd of nog binnenkomen.

Jean Asselborn, de Luxemburgse minister (Asiel) die het overleg met zijn Europese collega’s in Brussel voorzit, is erg blij met het besluit. “Dit is een belangrijke politieke boodschap. De eerste herplaatsing van mensen die internationale bescherming nodig hebben kan nu snel van start gaan.”

Lidstaten krijgen 6000 euro per opgenomen vluchteling.

Anp