De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil volgende week een extra top met Europese leiders en staatshoofden over de aanpak van het vluchtelingenprobleem. Ze zei dinsdag op een gezamenlijke persconferentie met haar Oostenrijkse ambtgenoot Werner Faymann dat Duitsland, Zweden en Oostenrijk de last van de vluchtelingencrisis niet met zijn drieën kunnen dragen.
Overleg over de verspreiding van in totaal 160.000 vluchtelingen over Europa is maandag gestrand. De landen van de Europese Unie konden het niet eens worden over de verspreiding en opvang van vluchtelingen.
Volgens Merkel moet op de top, die officieel bijeengeroepen moet worden door voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad, onder meer worden bekeken hoe de herkomstlanden beter kunnen worden ondersteund. “Ook moeten we tot een betere dialoog met Turkije komen”, aldus Merkel.
Faymann zei dat ”Europa de kop niet in het zand moet steken”.
Hij pleitte voor zowel menselijkheid als controles.
Merkel verdedigde de grenscontroles die Duitsland maandagmorgen vroeg heeft in gevoerd. Ze zei dat die maatregel vooral is bedoeld om de registratie van vluchtelingen makkelijker te maken.
Premier Mark Rutte plaatst vraagtekens bij het nut van een Europese top volgende week over het vluchtelingenprobleem. De Duitse bondkanselier Angela Merkel wil volgende week een top van de regeringsleiders.
In een interview met het ANP wijst Rutte er op dat een EU-top alleen bij unanimiteit kan beslissen, terwijl een vergadering van de bewindspersonen die verantwoordelijk zijn voor asiel en migratie met een grote meerderheid kan beslissen.
“Ik ga geen top tegenhouden, maar een EU-top – in principe – besluit bij unanimiteit. Dus ik weet niet of daar de oplossing van komt. Terwijl in de justitieraad, waar Klaas Dijkhoff zit, over een voorstel met een forse meerderheid gestemd kan worden. Die lijkt zich af te tekenen, dus de vraag is wat een top dan kan bijdragen”, aldus de premier tegen het ANP.
Als een top doorgaat, zal Rutte er zijn. “Het lastige is dat zoals het EU-recht werkt het in een Europese top veel ingewikkelder is een stemming te krijgen met een meerderheid, omdat het bij unanimiteit moet. Ik zie zo gauw niet waar de Oost-Europese landen dan wel bereid zijn ja te zeggen. Ik weet niet of Duitsland, Oostenrijk of Zweden meer informatie hebben dan ik, maar mijn beeld is dat Oost-Europa er vrij geharnast in zit.”
Rutte zei dat hij verwacht had dat Europees overleg maandag in Brussel zou mislukken. “We zagen het aankomen, het was geen verrassing.”
Hij noemde het wel goed dat Brussel achter het Nederlandse voorstel staat om te investeren in opvang in de regio. Teleurstellend is het wel dat Europa het niet eens werd over een verdeling van vluchtelingen over de EU-landen.
Anp