Het is een jaarlijks feest voor Europarlementariërs: de MEP-Awards. MEP is de Brusselse afkorting voor Member of the European Parliament. Jaarlijks worden deze prijzen uitgereikt aan Europarlementariërs die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor een bepaald beleidsterrein. Maar iedereen die denkt dat die verdiensten nuttig zijn voor burgers, heeft het niet helemaal begrepen.
Dit zijn prijzen waarbij vooral lobbyisten hun zegje kunnen doen. Het prijzenfestijn is gesponsord door allerlei Europese lobbyorganisaties. In de eerste fase mag iedereen Europarlementariërs nomineren, waarna de organisatie bepaalt wie er formeel genomineerd worden. Europarlementariërs kiezen vervolgens per categorie de winnaar. Nominaties zijn sinds gisteren mogelijk: “nominations are now open to all EU policy stakeholders (including MEPs and their staff)” vermeldt de website. Burgers worden niet genoemd.
In theorie is het probleem met deze prijzen dat geen burger veel van het Europees Parlement weet en dus niet in staat is te zeggen welke Europarlementariër de beste prestaties heeft geleverd. De argumentatie van professionals in Brussel zal daarom altijd beter zijn dan die van burgers. Als burgers al weten dat deze prijzen überhaupt bestaan. Maar wat blijkt? Bij het invullen van de nominatie zijn maximaal 350 tekens (!) toegestaan: nominaties zijn in de eerste ronde dus per definitie uiterst oppervlakkig.
Waar degenen die Europarlementariërs nomineren nauwelijks een argumentatie kunnen geven, verantwoordt de organisatie van dit prijzenfestijn de uiteindelijke selectie van drie genomineerden niet. Ook Europarlementariërs weten zelf niet waarom ze genomineerd zijn, door wie of om welke reden. Dat laatste ligt voor de hand omdat degenen die nomineren nauwelijks een argumentatie mogen geven. Al met al zijn de MEP-Awards daarmee een prachtig voorbeeld van het Brusselse gebrek aan transparantie, de verwevenheid van lobbyisten, ambtenaren en politiek én de enorme afstand tot gewone burgers.
Voor veel eurofiele partijen maakt deze schimmigheid kennelijk niets uit: Europarlementariërs Marietje Schaake (D66), Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Jan Huitema (VVD) en Lambert van Nistelrooij (CDA) waren afgelopen jaar genomineerd. Uit eurosceptische hoek echter vrijwel niemand. Dat verbaast niet omdat lobbyisten bij eurosceptische partijen weinig te zoeken hebben. Partijen als de PVV en de SP willen immers minder Europa, terwijl lobbyisten juist bepaalde Europese regels ingevoerd willen zien. De kans dat eurosceptici tegen die regels zijn is groot.
Zou dit interne Brusselse feestje iets meer rekening kunnen houden met de buitenwereld? Kunnen burgers een eurosceptische Europarlementariër aan deze prijs helpen? Worden zij in deze Brusselse binnenwereld ook als “stakeholders” erkend? Tijd voor een experiment.
De onbekende PVV’er Vicky Maeijer zit in de commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Zij kwam afgelopen jaar bij een debat over Europees zwangerschapsverlof met een standpunt waar velen instemmend op zullen reageren. Zij meldde:
“Al jaren wordt er gesteggeld over een richtlijn zwangerschapsverlof. Niet alleen de Commissie probeert de lidstaten de wet voor te schrijven, ook het Europees Parlement dicteert vrolijk mee. De discussie over het recht op 20 weken, 16 weken of misschien wel 40 weken verlof dient plaats te vinden in de nationale parlementen, niet in dit fopparlement. Deze richtlijn is een typisch voorbeeld van overbodige Europese bemoeienis en inmenging in nationale aangelegenheden. Minder regels en minder bemoeienis beloofde de Commissie bij monde van akela Timmermans. Vooralsnog veel geschreeuw en weinig wol. Ik roep de Commissie op om haar belofte in te lossen, het voorstel in te trekken en vooral niet met een nieuw voorstel te komen.”
De Europese Commissie wil overbodige EU-regels laten verdwijnen. De PVV-bijdrage van Maeijer spreekt dus niet alleen veel burgers aan, maar sluit ook prima aan bij de formele Commissie-agenda. Daarom stel ik voor dat u als lezer van ThePostOnline Vicky Maeijer nomineert in de categorie “Justice and civil liberties”. De komende maanden zal ik voor u volgen of Maeijer met uw steun daadwerkelijk een nominatie in de wacht kan slepen.
Wilt u ook weten of de Brusselse lobbywereld zich iets van burgers aantrekt? Nomineer Vicky Maeijer dan hier. Het kost u een minuut of vijf.