Als Nederland een raadgevend referendum organiseert over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie, kan het verdrag niet op 1 januari officieel in werking treden. Wel worden onderdelen van het verdrag nu al voorlopig toegepast. Dat zei een woordvoerster van de Europese Commissie maandag. Voor inwerkingtreding van het verdrag moeten alle 28 EU-lidstaten het ratificeren. Tot nu toe hebben 22 landen dat gedaan, maar Nederland nog niet. Wat het uitstel concreet betekent, kon de Europese Commissie niet direct vertellen.
Uiterlijk 14 oktober is bekend of de initiatiefnemers van GeenPeil aan alle voorwaarden hebben voldaan en of er een niet-bindend referendum komt. De raadpleging vindt waarschijnlijk plaats in de eerste helft van volgend jaar.
Het verdrag is bedoeld om de economische en politieke banden met Oekraïne aan te halen. De overeenkomst wordt wel gezien als de opmaat naar een lidmaatschap van de EU. De tegenstanders van het verdrag, zoals de initiatiefnemers van het niet-bindende referendum, vinden dat een ondemocratisch proces en eisen dat de burgers ook worden gehoord.
In een roze limousine en met twee busjes is campagneleider Jan Roos maandag vanuit Amsterdam naar Heerlen gereisd om de ruim 450.000 handtekeningen van het comité GeenPeil op de plaats van bestemming te brengen. De tientallen dozen vol geprinte A4’tjes komen terecht bij de belastingdienst, die ze scant en naar de Kiesraad stuurt. Die bepaalt uiteindelijk of er 300.000 geldige handtekeningen zijn voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie.
Pittig werkdagje. #geentour2 pic.twitter.com/OSQZVQLqpp
— Jan Roos (@LavieJanRoos) September 28, 2015
Het zou voor het eerst zijn dat op deze manier een referendum wordt afgedwongen in Nederland. GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog Geenstijl en het Forum voor Democratie van eurocriticus Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie.
Geenpeil schrijft geschiedenis: 443.000 handtekeningen voor raadgevend referendum
ANP