Achtergrond

Inwoners Oranje zijn WOEST, maar niet op de vluchtelingen

07-10-2015 14:26

Wij zijn niet tegen asielzoekers. Ik heb nog nooit problemen met ze gehad”, zegt een inwoner van het Drentse dorpje Oranje die buiten aan het klussen is aan zijn huis, pal tegenover het voormalige pretpark Speelstad Oranje. Hij groet twee Syrische jongemannen die langslopen. “Alles goed?”
“Maar ik kan me wel voorstellen dat mensen boos worden, omdat er heel gemakkelijk een streep wordt gezet door afspraken die zijn gemaakt.”

Het 140 inwoners tellende buurtschap in de gemeente Midden-Drenthe oogt woensdag rustig en ontspannen, na een tumultueuze dinsdagavond waarbij de gemoederen hoog opliepen en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie werd belaagd door enkele boze dorpsbewoners. Naast het pretpark is in een tuin een spandoek opgehangen; het is geen protest tegen Dijkhoff, maar een felicitatie aan de bewoner van het huis.

“Ik zag kortgeleden een asielzoekersjongetje langslopen, ik denk uit Syrië”, vertelt een man, “Het jochie had een verminkt gezicht, verbrand leek het. Daar moet hij zijn hele leven mee verder, bedacht ik me. Dan denk je toch: die mensen moeten worden geholpen.”

De boosheid in het dorp, benadrukken ze, richt zich dan ook niet op de vluchtelingen, maar op het schenden van een harde afspraak die zij eerder dit jaar maakten met de gemeente Midden-Drenthe en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het COA wilde aanvankelijk 1400 mensen onderbrengen op het vakantiepark van Speelstad Oranje, maar bracht dat aantal door protesten uit het dorp terug tot maximaal 700. “Nu worden het er toch weer 1400. Afspraak is afspraak.”

Problemen tussen de inwoners en de asielzoekers zijn er nauwelijks, zeggen veel mensen, en het contact is doorgaans vriendelijk. “Iemand had vier ijsjes gekocht, maar hij had niet genoeg kleingeld bij zich. Hij zou terugkomen om te betalen. Een paar dagen later was hij er weer. Ik moet nog 4 euro betalen van de vorige keer, zei hij direct.”

Het is er eigenlijk gemoedelijker dan toen Speelstad Oranje nog open was. “Toen kwamen er op drukke dagen wel 6000 mensen. Auto’s stonden overal geparkeerd. Daar zat soms ook echt gajes tussen”, relativeert een man terwijl hij de hand opsteekt naar een jong asielzoekertje op een step.

Hij is niet verbaasd dat er alsnog 700 extra asielzoekers bijkomen op het vakantiepark, ondanks de eerdere afspraak. “Dat is wel logisch. Het COA betaalt voor 1400 plaatsen, er zijn er 700 bezet. Je kon op je vingers natellen dat dit zou gebeuren”, zegt hij.

Anp