Met update – Het is donderdagmiddag in de Tweede Kamer. Langzaam druppelen de vrijwilligers binnen die hebben geflyerd voor het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Het zijn zo’n twintig mannen waarvan de meerderheid de vijftig is gepasseerd. Vanmiddag spreken Arjan van Dixhoorn en Pepijn van Houwelingen van het Burgercomité EU met de Tweede Kamer.
Nu blijkt pas hoe onbelangrijk dit referendum eigenlijk is. Er zijn bij aanvang vier Kamerleden aanwezig: Kees Verhoeven (D66), Bas van ’t Wout (VVD), Marit Maij (PvdA) en Raymond de Roon (PVV), die meldt dat voorzitter Harry van Bommel (SP) te laat is vanwege een ander debat.
Een fractiemedewerker laat zich ontvallen dat deze bijeenkomst vreemd is. Het was kennelijk de bedoeling met het Burgercomité te spreken tijdens de campagne, maar dat is niet gelukt. Vandaag is een raar moment want de handtekeningenactie is ten einde terwijl nog niet definitief bekend is of het referendum er echt komt. Er is niemand van de Kiesraad aanwezig en dat is maar goed ook, want die zou in dit stadium nog niks over de geldigheid van de handtekeningen kunnen zeggen. De definitieve uitslag komt pas volgende week.
“Hier gaat geen nieuws uitkomen”, meldt de fractiemedewerker nog. Harry van Bommel laat ruim tien minuten op zich wachten en daarom wordt de bijeenkomst van drie kwartier ingekort tot een half uur. Er is direct na deze bijeenkomst alweer een ander debat waar de Kamerleden naartoe moeten. Ook Pieter Omtzigt (CDA) en Michael Servaes (PvdA) zijn te laat. Als Servaes aanschuift vertrekt zijn PvdA-collega Maij direct weer. Nee, het Oekraïne-referendum is zeker niet belangrijk.
De ‘bijzondere procedure’ waar deze vergadering onder valt is zo bijzonder dat Van Dixhoorn en Van Houwelingen niet weten dat ze een inleiding moeten verzorgen. Pieter Omtzigt wil per se een introductie van ze. Van Dixhoorn zegt “dat hij wel een monoloog kan houden” en dat blijkt al snel. Hij vindt het heerlijk zichzelf te horen praten en begint een litanie tegen de EU zonder duidelijke kop of staart. Het komt erop neer dat de EU steeds meer macht krijgt. Het verdrag met Oekraïne is daar een voorbeeld van. Volgens Van Dixhoorn koloniseert de EU Oekraïne en neemt de EU-macht daarmee wederom significant toe.
De Kamerleden mogen vragen stellen. Wie bedoelt Van Dixhoorn met “de politieke elite”? Zijn volgens het Burgercomité alle besluiten rond de EU ondemocratisch? Wil men discussie over het verdrag of wil men het alleen maar afwijzen? Wat moet er gebeuren bij een “nee”? Wat denkt het Burgercomité van het SGP-voorstel dat verdragswijzigingen een tweederde meerderheid in de Tweede Kamer moeten krijgen? Waarom koos men voor dit verdrag? Wat is het bezwaar? Waarom niet de akkoorden met Moldavië en Georgië? Wat wil men wél? Welke vraag moet bij het referendum aan burgers worden gesteld?
Pas bij de laatste twee vragen bedenkt GeenStijl dat ze de livestream moeten tapen. Van Houwelingen begint een litanie dat Oekraïne relevant is geworden door het optreden van Verhofstadt en Van Baalen op het Maidanplein. Hoewel dit nogal vergezocht is, is het in ieder geval een antwoord op een vraag. Daar is Van Dixhoorn niet op te betrappen. Hij start een nieuwe monoloog over de EU waarvan niet duidelijk is welke vragen er precies mee beantwoord worden. Meerdere vragen krijgen geen antwoord. Er wordt niet eens een poging gedaan. Van Dixhoorn komt slechts om zijn eigen verhaal op te dreunen.
Van Dixhoorn stelt dat hij de Tweede Kamer niet legitiem vindt. Kamerleden Omtzigt en Verhoeven maken bezwaar, maar voorzitter Van Bommel vindt het “een mening” en dus moeten de Kamerleden naar de sneren van Van Dixhoorn blijven luisteren. Die herhaalt een paar keer dat de Tweede Kamer in zijn ogen “de arm van de EU” is en dat men in de Tweede Kamer “vanuit Europees perspectief denkt”. Waar hij het allemaal op baseert blijft duister, al is het maar omdat ook PVV’er De Roon tegenover hem zit. Denkt die dan ook vanuit EU-perspectief? En is SP’er Van Bommel ook “de arm van de EU?” En als werkelijk niemand al die EU-bemoeienis wil, waarom stemt de meerderheid van de bevolking dan niet op de PVV of de SP?
Michiel Servaes meldt dat Oekraïne geen EU-lidstaat wordt en hoewel hij absoluut gelijk heeft, blijft Van Dixhoorn zeggen dat er “kolonisatie” plaatsvindt. Servaes reageert lacherig. De ongemakkelijkheid is inmiddels ook van de gezichten van andere Kamerleden af te lezen. Vragen beantwoorden doet Dixhoorn sowieso niet en Van Houwelingen zit er grotendeels voor piet snot bij. Toch moeten de Kamerleden luisteren naar wat ze te zeggen hebben, “anders nemen ze de burger niet serieus.” Iedereen is opgelucht als Van Bommel de vergadering sluit.
De vrijwilligers lijken toch erg onder de indruk. Mijn vraag welk doel het schofferen van Kamerleden precies dient krijgt geen antwoord. “Zo maak je het wel erg aantrekkelijk voor Kamerleden om je in het vervolg compleet te negeren” zeg ik nog. Geen reactie.
En dan nog wat vragen: waarom zijn Thierry Baudet en GeenStijl eigenlijk niet aanwezig? Dit was toch ook hún referendum? Wat zouden die 450.000 tekenaars van GeenPeil van de schoffering van Van Dixhoorn vinden? Hadden zij misschien ook antwoorden op hele eenvoudige vragen willen hebben? Realiseert Van Dixhoorn zich dat 16 miljoen mensen niet tekenden? En vooral: waarom liepen Kamerleden Omtzigt en Verhoeven – en de rest – niet gewoon weg?
Update 14.53 – De bewering van Burgercomité EU dat zij is uitgenodigd door de Tweede Kamer klopt ook niet. De heren hadden zichzelf uitgenodigd blijkt uit deze mails in bezit van ThePostOnline.
Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel en Den Haag. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.