Politiek

CDA: Toetredingsproces Turkije nieuw leven inblazen absoluut onwenselijk

16-10-2015 13:11

Het CDA voelt niets voor het nieuw leven inblazen van Europese toetredingsonderhandelingen met Turkije. De Europese Unie werkt aan een actieplan met Turkije om samen te werken aan het beheersen van de migratiestromen die op Europa afkomen. Een van de voorwaarden is dat de onderhandelingsgesprekken met Turkije over het EU-lidmaatschap weer weer worden opgepakt. ‘Absoluut onwenselijk’ schrijven CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma en Europees delegatieleider Esther de Lange op ThePostOnline.

Het feit dat Europa nu afhankelijk is geworden van de medewerking van Erdogan noemen de twee een ‘reality check’:

 

“De vraag die niemand echter in deze crisistijd wil stellen is hoe het komt dat Europa zich in relatie tot Turkije in zo’n afhankelijke positie heeft gemanoeuvreerd? (-) Zolang onze buitengrenzen vrijwel onbewaakt zijn, de registratie van mensen uitblijft en er geen daadkrachtig uitzetbeleid gevoerd wordt worden EU-leiders gedwongen de wensen van de Turkse regering serieus te nemen.”

 

Toetredingsproces Turkije nieuw leven inblazen absoluut onwenselijk

Het lidmaatschap van de Europese Unie is volgens de CDA’ers geen geopolitiek ruilmiddel maar een vergaand politiek en economisch samenwerkingsverband op basis van gedeelde waarden, geschiedenis en cultuur. “Het toetredingsproces, dat is vastgelopen omdat Turkije zich steeds verder van Europese kernwaarden als mensenrechten, vrije media en de rechtstaat verwijderd, om politieke redenen nieuw leven inblazen is absoluut onwenselijk.”

Turkije wil ook 3 miljard euro

Uit het voorlopig akkoord van de Europese top donderdag blijkt dat Turkije onder meer de grenzen veel beter zal moeten bewaken en vluchtelingen goed moeten registreren. Ook zal het land uitgereisde vluchtelingen die geen recht op asiel hebben in Europa weer moeten opnemen. In ruil daarvoor is Europa bereid visumvrij reizen voor de Turken te versnellen. Turkije krijgt geld, maar er moeten nog afspraken worden gemaakt over hoeveel. Het land heeft om 3 miljard euro gevraagd.

Rutte: Investeren in Turkije is in ons eigen belang

Ook worden de onderhandelingsgesprekken met Turkije over lidmaatschap van de EU dus weer opgepakt. Als Turkije het actieplan voortvarend oppakt, voegde premier Mark Rutte toe. De gesprekken stonden een tijd in de ijskast onder meer om de mensenrechtensituatie in het land. Rutte vindt het logisch dat Turkije wordt geholpen als het land maatregelen neemt om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen. “Investeren in Turkije is ook in ons eigen belang”, aldus de premier. Opvang in de regio kost geld, zei Rutte. “Wel is dat altijd minder dan dat opvang in Nederland kost. In financiële zin is dat aantrekkelijk, en we zijn dus bereid daar extra geld voor uit te trekken.”

Lees ook

TPO – Opinieartikel Sybrand Buma en Esther de Lange