Politiek

Nieuwe naheffing: Nederland moet 446 miljoen aan Brussel overmaken

20-10-2015 18:00

Met update – Nederland moet wederom geld naar Brussel overmaken: 446 miljoen euro.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) schrijft dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dijsselbloem had eerder al rekening gehouden met een nieuwe naheffing en daarvoor 612 miljoen euro gereserveerd. Vorig jaar oktober kreeg het kabinet van de Europese Commissie in Brussel een netto naheffing van 643 miljoen euro opgelegd. Die leidde tot verbazing bij het kabinet en tot grote commotie in de Tweede Kamer. Uiteindelijk bleken de cijfers te kloppen en maakte Dijsselbloem het geld eind december over.

Nacalculatie

De nieuwe naheffing is het gevolg van een nacalculatie van btw-afdrachten door de 28 EU-landen en nieuwe berekeningen over de omvang van hun economie. Daaruit blijkt dat Nederland flink moet bijbetalen, doordat ons bruto nationaal inkomen in de periode 2011-2014 groter was dan eerder berekend.

166 miljoen over

Over wat het kabinet doet met het verschil van 166 miljoen euro tussen het gereserveerde bedrag en de nieuwe naheffing wordt eind november een besluit genomen. Het bedrag van 446 miljoen moet in december worden overgemaakt.

7,8 miljard naar Brussel

De Nederlandse naheffing is één van de grootste vergeleken met andere EU-landen. Ook Bulgarije, Ierland en Luxemburg moeten flink bijbetalen. In totaal moeten zestien landen extra betalen, twaalf landen krijgen geld terug. In totaal draagt Nederland dit jaar 7,8 miljard euro af aan de EU.

Update 18.45 – SP heeft begrip, D66 wil systeem op de schop

SP-Kamerlid Arnold Merkies reageert met begrip. “Dit is nou eenmaal de consequentie van de methode waarbij je de afdracht aan de EU koppelt aan de omvang van je economie. Als je economie harder groeit, betaal je meer. Als je minder groeit, betaal je minder. Ik heb met die methodiek geen problemen. Zolang de naheffing er maar niet is omdat wij ons strakker aan regels houden dan andere EU-landen.”

D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemt de naheffing het gevolg van een systeem dat niet uit valt te leggen aan de burger. “Zoveel naheffingen, herberekeningen en teruggaves, dit is niet meer te volgen. Deze begrotingssystematiek moet echt op de schop. De naheffing klopt volgens de regels, maar we moeten echt naar een transparanter en voorspelbaarder systeem.” Nederland moet wat Koolmees betreft tijdens het voorzitterschap van de EU begin volgend jaar een ‘begrotingstop’ organiseren om een beter systeem te ontwikkelen.

PVV-leider Geert Wilders laat vanuit Australië weten:

Lees ook

Dossier naheffingen

TPO/ANP