Hoe het politiek correcte debat je haast verplicht een kant te kiezen

22-10-2015 12:09

Journalisten die andere journalisten de maat nemen. Welkom op Twitter: de plek bij uitstek waar grote online veldslagen en ruzies worden uitgevochten. Pak een zak chips, leun achterover en volg een van uw favoriete politiek-correcte journalisten die maar al te graag het vingertje naar de ander willen wijzen.

Het overkwam mij nadat bekend werd dat ik elke week een column voor GeenStijl ga schrijven in aanloop van het GeenPeil-referendum. GeenStijl is fout, aldus de politiekcorrecte Volkskrant-lezers en NPO-fetisjisten en dus moet de columnist (ik dus) kapot!

‘Klein detail’

In de column voor GeenStijl (die u hier kunt teruglezen) legde ik enkel uit dat er in Oekraïne ook extreemrechtse groepen zijn (zoals in alle andere landen) met neonazistische trekjes. Zeker als je nagaat dat het land op 14 oktober (de dag dat de Kiesraad tevens officieel bekendmaakte dat het GeenPeil referendum er komt, tevens een van de redenen dat ik er koos om over te schrijven) het dubieuze Oekraïense verzetsleger eert dat tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s collaboreerde. Ja, óók vochten ze tegen het communisme en de Sovjettirannie (stond ook in het GeenStijl -artikel). Het Oekraïense verzetsleger maakte systematisch zo’n 100.000 etnische Polen af.

‘Klein detail,’ noemden zelfverklaarde politiekcorrecte pro-Oekraïense Twitteraars dat. Ja, 100.000 doden is inderdaad een klein detail.

Het is de schuld van GeenStijl (zoals altijd)

Er werd moord en brand geschreeuwd. “GeenStijl gaat alleen maar een anti-Oekraïne campagne voeren.”
Niets is minder waar, maar de politiekcorrecte typfetisjisten die niet verder dan Berlijn komen, hebben hun oordeel alweer klaar. Of, die hadden ze eigenlijk al want “GeenStijl is kut”. Dit kwam ook goed naar voren tijdens de beginfase van de GeenPeil-campagne. Nauwelijks media-aandacht. Die lui van GeenStijl werden niet serieus genomen. Want “GeenStijl is kut”.

Afijn, dat is het dus niet: anders dan oudmediale ‘mainstream’ media, weet dit ‘puberweblog’ wél iets op de politieke agenda te krijgen.

GeenStijl is volgens sommigen ‘racistisch’, dus word je per definitie voor ‘islamofoob’ uitgemaakt. Check mijn profielfoto op Facebook (klik). Die wil dan ook weer niet zeggen dat ik anti-Israël ben. In het hedendaagse debat moet je dus ergens vóór of tegen zijn. Dat ben ik dus niet.

 

 

In mijn werk voor de Engelstalige krant KyivPost (in Oekraïne, jawel) maak ik dagelijks reportages. Tijd om voor Nederlandse media te schrijven vind ik zo nu en dan, en dus kwam ik (na maanden voor KyivPost over corruptie te hebben geschreven) op het idee om een long-read voor TPO te schrijven over de aanhoudende corruptie in dit oligarchenlandje. Voorbeelden inclusief bewijsmateriaal, bronvermelding, het doorlinken naar filmpjes, etc. Conclusie (voorspelbaar): Oekraïne is een corrupt land waar de oligarchie veel macht heeft, en Europa houdt haar ogen daar voor dicht.

Policor journalist heeft medelijden met Oekraïne

Niets nieuws, anders dan dat de Nederlandse media daar nauwelijks over berichten. Heeft TPO een primeur te pakken met een longread over corruptie in Oekraïne, is het wéér niet goed. De politiekcorrecte journalisten staan al klaar om er schande van te spreken. “Noemen jullie dit serieuze journalistiek,” twitterde de onafhankelijke (ex-diplomaat) en freelance journalist Eva Cukier die onder andere bij Trouw werkt(e) (u weet wel de krant waar duimzuigjournalist Perdiep Ramesar werkte). Ze vond het stuk “simplistisch”, “eenzijdig”, en “tendentieus”.
Ja, Oekraïne is natuurlijk een corruptvrij land waar de oligarchen niets te zeggen hebben. Je hebt helemaal gelijk. 

 

Cukier, die zelf kennelijk erg van de ‘serieuze journalistiek’ is, heeft echter wel een vrij tendentieuze opmerking over GeenPeil/GeenStijl. Ze vindt het “treurig dat Oekraïne de sjaak werd in de willekeur van GeenPeil”.
Bewijs waar ze dat mee onderbouwt ontbreekt, maar ja; ‘serieuze journalistiek’ hè.

Deze column is gebaseerd op een eerder artikel op TPO Magazine, Reporters Online. Stefan Huijboom is schrijver en correspondent in Oekraïne. Volg hem ook op Twitter. Elke week schrijft hij een column voor GeenStijl en Reporters Online. Meer leest u hier.