Bijna twee derde van de Nederlanders, de Fransen en de Italianen zijn van mening dat hun land al zoveel buitenlanders telt, dat de opvang van meer vluchtelingen niet mogelijk is. Dit stelt een gerespecteerde Franse opiniepeiler, het Franse Instituut voor de Publieke Opinie (Ifop) (PDF) in een dinsdag gepubliceerd rapport.
De Ifop deed onderzoek in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Spanje.
Onder Nederlanders en Fransen lijkt de weerzin tegen de opname van vluchtelingen groot. Van de ruim duizend ondervraagden per land vindt 63 procent dat hun land te vol is. 46 procent van de ondervraagden in Frankrijk en in Groot-Brittannië vindt dat er geen verplichting bestaat mensen in nood uit het buitenland op te nemen.
Dat percentage was voor Nederland 39 en voor Duitsland 21, volgens de dinsdag gepubliceerde onderzoeksresultaten.
Nederland en Frankrijk zijn met vrijwel gelijke percentages (77 en 75 procent) het meest negatief over de economische kansen die migranten zouden kunnen bieden. Overal vindt volgens het onderzoek een grote meerderheid dat de vluchtelingen binnen afzienbare tijd weer terug naar huis moeten.
In Duitsland vindt 72 procent van de ondervraagden dat, tegenover maar liefst 92 procent in Nederland.
Duitsers komen in het onderzoek erg gastvrij naar voren en lijken in grote meerderheid open te staan voor meer vluchtelingen. Zo was slechts 64 procent van de ondervraagden in Duitsland bang dat er terroristen met de vluchtelingen meekomen. Dat was het laagste percentage in de onderzochte landen. In Nederland was dat het hoogste: 85 procent.
Maar Ifop constateerde in de loop van het onderzoek wel Duitse twijfels over de opvang van vluchtelingen rijzen. In de derde week van september was nog bijna 80 procent van de ondervraagden in de Bondsrepubliek voorstander van de opvang van vluchtelingen.
Drie weken laten was driekwart van de ondervraagden voorstander.
Anp