Opinie

Bonusquote: De Correspondent legt uit dat positieve discriminatie inderdaad snoeiharde discriminatie is

28-10-2015 22:20

 

“Want: sollicitatieprocedures zijn nooit ‘blind.’ Ze worden altijd ingegeven door allerlei onbewuste voorkeuren die je er als mens op nahoudt en die op hun beurt weer mede worden bepaald door de kringen waarin je je bevindt. Maar ook door de bewust gekozen selectiecriteria die je hanteert.

Bovendien is de wereld het (voorlopige) resultaat van een lange en oneerlijke geschiedenis waarin lang niet iedereen dezelfde kansen heeft gehad.

Wie principieel niet discrimineert, houdt dus de bestaande verhoudingen in stand. Wie die verhoudingen wil veranderen, zal dat moeten doen door anders te discrimineren dan hij tot dan toe deed. Door voorrang te geven aan mensen die nu onterecht ondervertegenwoordigd zijn.”

 

De Correspondent besloot onlangs weer eens wat met hun core business politieke correctheid te doen en kwam dus met het plan de redactie ‘diverser‘ te maken. Waarop ze een vacature plaatsten waarin snoeihard werd gediscrimineerd: ‘Verboden voor blanken’.

Had er ‘verboden voor negers/joden/homo’s/vrouwen/moslims/anders namelijk… gestaan dan lag de vacaturemaker in kwestie al lang dood te bloeden op een parkeerplaats van het Mediapark, maar dit is Nederland anno 2015 en daar kan het messiaans-calvinistische schuldcomplex van de blanke herstelbetalingsburger niet groot genoeg zijn (immers: het was een lange en oneerlijke geschiedenis waarin lang niet iedereen dezelfde kansen heeft gehad en dat is allemaal onze schuld dus nu is het tijd om te boeten vuile kutblanke (heteroseksuele man)).

Kort samengevat: je hebt ‘discrimineren’, en dat is slecht, en je hebt ‘anders discrimineren’, en dat is goed. Zolang het maar door De Correspondent gebeurt.

Iemand nog een glaasje hautain met een burgerlijk koekje narcisme erbij? Niemand? Ook niet als onbewuste voorkeur ofzo? Ook niet als herstelbetaling? Klontje humor en wolkje ironie er in? Ohnee, wacht, da’s kwetsend.