Opinie

Noord-Korea voedt niet zijn eigen bevolking, maar wel de vijanden van Israël

29-10-2015 16:34

Noord-Korea wordt vaak in de media weggezet als een dwaze staat die geregeerd wordt door irrationeel gajes. Toch heeft de dictatuur de afgelopen tientallen jaren maar weinig barstjes vertoond en vierde het regime dit jaar zijn 70-jarig bestaan. De communistische leiders weten de macht in handen te houden door wel degelijk rationeel te zijn.

De buitenlandpolitiek van Noord-Korea bestaat vooral uit het wegzetten van andere landen als ‘imperialistische satellietstaten’ van de Verenigde Staten. Israël is volgens Noord-Korea het ergste ‘schoothondje’. Het Aziatische land heeft goede relaties opgebouwd met actoren in het Midden-Oosten die niet het beste voor hebben met Israël. Noord-Korea verkoopt tunneltechnieken, wapens en nucleaire expertise aan hen.

Noord-Koreaanse tunneltechnieken

Zowel in de oorlog van 2006 met Hezbollah als de conflicten met Hamas van de afgelopen jaren is gebleken dat deze terroristische organisaties de beschikking hebben over Noord-Koreaanse tunneltechnieken. De tunnels die in Zuid-Libanon werden gevonden, waren van hoge kwaliteit en in ontwerp gelijk aan eerder gevonden tunnelsystemen bij de grens tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Ook diverse ondergrondse wapeninstallaties in Iran zijn gebouwd met hulp van techniek die afkomstig is van Noord-Koreaanse mijnbouwbedrijven (pdf). De tunnels worden gebruikt voor onder andere wapenopslagplaatsen, waar zelfs ook Noord-Koreaanse wapens in kunnen liggen.

De communistische heilstaat heeft namelijk een lange geschiedenis met de verkoop van wapens aan het Midden-Oosten. Dit jaar liet de Zuid-Koreaanse veiligheidsdienst weten dat Jemenitische rebellen tientallen Scudraketten hebben gekocht van Noord-Korea. Eerder handelde het land in (chemische) wapens met Egypte, Irak, Iran, Libië, Pakistan, de Palestijnse gebieden en Syrië. Diverse Noord-Koreaanse wapens, zoals Nodong raketten, worden inmiddels succesvol nagemaakt door Iraanse en Syrische wetenschappers. Sommige van deze wapens kunnen ook nucleair worden gebruikt. Het land nodigt vaak markante figuren uit voor kennisoverdracht over wapens. Zo heeft de huidige leider van Hezbollah in de jaren ’80 genoten van een aantal maanden militaire opleiding in Noord-Korea.

Nucleaire hulp

Naast de verkoop van wapens speelt Noord-Korea ook een eigenaardige rol in de verspreiding van nucleaire technologie. Het heeft geen problemen met het leveren van de techniek aan de sjiitische machthebbers van Iran en Syrië. In 2007, enkele jaren voordat de burgeroorlog in Syrië uitbrak, werden Syrische kernreactors gebombardeerd door de Israëlische luchtmacht. Deze nucleaire installaties werden gefinancierd door Iran, maar mede-gebouwd door Noord-Korea. Bij de aanval kwamen 10 Noord-Koreanen om het leven. Op dit moment wordt vooral Saudi-Arabië als een potentiële klant gezien voor Noord-Koreaanse nucleaire expertise. De Saoedische prinsen willen niet achterblijven als Iran een nucleair wapen gebruiksklaar heeft. De Noord-Koreaanse nucleaire technologie kan voor een wapenwedloop in het Midden-Oosten zorgen.

Het is van groot belang voor het voortbestaan van Israël om het Noord-Koreaanse gevaar meer dan serieus te nemen. De meeste bedreigingen voor Israël vandaag de dag kunnen gelinkt worden naar Noord-Korea. Het land voedt vijanden van Israël met tunneltechnieken, wapens en nucleaire expertise. Opmerkelijk genoeg staat Noord-Korea niet op de Amerikaanse lijst van staten die terrorisme sponsoren. Het is te hopen dat het communistische land niet onder de radar vliegt van de veiligheidsdiensten. Het meest gesloten land ter wereld voert namelijk wel een duidelijk zichtbare buitenlandpolitiek.