Weinig politici hebben zo veel bijbaantjes als Loek Hermans. De VVD’er is bij tientallen organisaties voorzitter, bestuurslid, adviseur of toezichthouder geweest. Hij kwam in 2011 in opspraak vanwege problemen bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nu krijgt hij kritiek op het gebrek aan toezicht bij het failliete thuiszorgbedrijf Meavita.
Louis Marie Lucien Henri Alphonse Hermans (64) is van jongs af aan actief in de politiek. De geboren Limburger werd op 23-jarige leeftijd lid van de gemeenteraad van Nijmegen, waar hij studeerde. Drie jaar later werd hij al verkozen in de Tweede Kamer. Hij bleef lid tot 1990. Toen werd hij burgemeester van Zwolle. In 1994 verkaste hij naar Friesland, waar hij commissaris van de Koningin werd. Daarna werd hij minister van Onderwijs (1998-2002), lid van de Tweede Kamer (2002) en lid van de Eerste Kamer (sinds 2007). Sinds 2011 is hij voorzitter van de VVD-fractie van de Senaat.
Hermans heeft momenteel ongeveer tien bijbanen. Zo is hij adviseur van tandartsenverbond NMT, Koninklijke Horeca Nederland en het Luzac College, voorzitter van het Nederlands Uitgeversverbond en toezichthouder bij de Radboud Universiteit.
Eerder was Hermans onder meer voorzitter van MKB Nederland en het Aids Fonds, bestuurslid bij werkgeversorganisatie VNO-NCW, de Sociaal-Economische Raad en de Wereldomroep. Ook was hij toezichthouder bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, de Free Record Shop, voetbalclub sc Heerenveen en het Korps Landelijke Politiediensten, en adviseur bij het Waddenfonds en de Stichting Voorlichtingscentrum Crematoriumbouw.
Hermans stapte in 2011 op bij het COA, waar hij voorzitter van de raad van toezicht was. De asieldienst kwam in opspraak over het salaris en de manier van leidinggeven van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak.
Anp