We waren op het D66-congres dit weekeinde. Zaterdagochtend: het eerste programmaonderdeel is de presentatie van de kandidaten voor het landelijk bestuur. Een van de vacatures is die van internationaal secretaris. Deze houdt zich bezig met de internationale contacten van de partij, waaronder die met de ALDE, de Europese partij waar D66 deel van uitmaakt. D66 is erg internationaal georiënteerd en dus is deze functie heel belangrijk. Hoe selecteert D66 daar een kandidaat voor?
D66-leden mogen zelf de internationaal secretaris kiezen. Het partijbestuur van D66 zegt dat er “echt iets te kiezen is”. De leden moeten wel opletten want er zijn twee formulieren omdat er twee vacatures zijn. Ook het bestuurslid “Vereniging, Afdelingen en Regio’s” wordt vandaag gekozen. Voor de vacature van internationaal secretaris moet men in ieder geval de eerste en tweede voorkeur aangeven.
Ledendemocratie onschadelijker maken
Op de tafels in de Beurs van Berlage liggen flyers van drie kandidaten. Ze zijn ook te vinden in de congresmap. Er valt meteen iets op: de vierde kandidaat mist flyers, maar wordt ook afgeraden door de “D66-talentencommissie” omdat ze “in het gesprek geen blijk [heeft] gegeven van internationale ervaring en parate kennis van de huidige internationale situatie en standpunten van D66.” Dit lijkt een manier voor D66 om de ledendemocratie iets onschadelijker te maken.
Aan zelfkastijding geen gebrek bij deze Gül Tevkir. Ze is in Nederland geboren en “heeft een Turkse en politieachtergrond”. Ze heeft een passie voor vrijheid en voor de rechtsstaat, leren we. “Wie ik ben is wat mij drijft,” meldt ze en ze dankt de mensen die haar kandidatuur mogelijk hebben gemaakt. Ze kreeg zelfs steun uit Afrika. Ze zegt dat ze door haar achtergrond meer ervaring heeft dan de andere kandidaten en meldt dat de zaal “haar hoop” is. Dan is de tijd om. “Denk en handel internationaal, stem Tevkir!” roept ze nog.
Dan komt Emily van de Vijver, een communicatieadviseur die een website heeft laten maken voor haar kandidatuur. Ze heeft “een hart voor Europa, een brede internationale blik en vertrouwen in de democratie.” Ze is geboren in Zuid-Afrika en dat heeft haar gevormd. Ze heeft bij D66 gewerkt als “international officer”, al weet niemand wat dat precies is. Emily “kan inspireren en versterken”, “wil zich met overtuiging inzetten”, “zoekt verbinding” en “zit vol enthousiasme”. Ze hoopt op steun.
Mauritius Wijffels heeft eveneens een schat aan internationale ervaring: hij is vernoemd naar een tropisch eiland, al vergeet hij dat te zeggen. Hij is volgens zijn flyer al veertien jaar samen met zijn Braziliaanse vriend. Hij woonde bovendien tijdens de Arabische lente in Egypte en daar hadden ze “verbinding” nodig tussen “hun individuele vrijheidsdrang” en “onze medemenselijkheid”. Op zijn flyer staat: “via de verbinding scheppen we werkbare oplossingen voor de wereldgemeenschap, inclusief ons eigen land.”
Hoeveel inhoud kan een D66-lid aan, vraag je je af. Er wordt door iedereen gerefereerd aan vage internationale ervaring, maar verder blijkt geschiktheid alleen uit het oordeel van de D66-talentencommissie, die volgens Tevkir uit slechts twee personen bestaat. Er is geen enkele tastbare verwijzing naar concrete capaciteiten of kennis. Vage waarden domineren het beeld.
Maar er is hoop. Tjeerd Dierckxsens betreedt het podium. Hij herhaalt de verkiezingsleus van D66 dat er een sterk Nederland in een sterk Europa moet zijn. Hij is trots dat D66 een succes wil maken van Europa. Hij wil dat D66 een antwoord heeft op vraagstukken over “identiteit” en de huidige “onderbuikgevoelens”. Hij wil graag debat voeren en “er met u een succes van maken.”
Net als bij de rest is onduidelijk of Dierckxsens geschikt is voor deze internationale D66-rol. Zijn meest recente internationale ervaring is het voorzitterschap van “ingenieurs zonder grenzen” tussen 2010 en 2014. Of de D66-leden daarvan onder de indruk zijn is niet duidelijk, maar hij blijkt ook voorzitter van de afdeling Den Haag. De andere kandidaten vervullen momenteel geen D66-functie. Rara wie wint?
Het is moeilijk een functie te bedenken waarbij de selectie nog amateuristischer is dan internationaal secretaris van D66. En dat voor de meest internationale partij van Nederland.
Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel en Den Haag. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.