Opinie

Relschopper Donald Trump versterkt zijn Republikeinse tegenkandidaten

05-11-2015 15:42

De onbeschofte opmerkingen van Donald Trump hebben de afgelopen maanden voor veel paniek gezorgd binnen de Republikeinse partij. Volgens de vastgoedmiljardair zijn illegale immigranten verkrachters en zou oud-presidentskandidaat John McCain geen oorlogsheld zijn omdat hij tijdens de Vietnamoorlog gevangen werd genomen. Daarop vergeleek oud-gouverneur Rick Perry de presidentskandidaat met een kankergezwel voor het conservatisme in de Verenigde Staten. Andere tegenkandidaten willen dat hij gediskwalificeerd wordt. Het zweet staat duidelijk op de voorhoofden van de Republikeinen. Dat is onnodig, omdat het kandidaatschap van Trump ook voordelen biedt voor zijn tegenkandidaten.

Hoge kijkcijfers

De aanwezigheid van Trump bij verkiezingsdebatten leidt elke keer weer tot enorm hoge kijkcijfers. Het eerste debat in augustus was bijvoorbeeld de best bekeken niet-sport uitzending in de Amerikaanse geschiedenis van kabeltelevisie. Oud-burgemeester van New York en oud-presidentskandidaat Rudy Giuliani vindt de aanwezigheid van Trump erg positief voor de Republikeinen. Volgens hem trekken de debatten door de zakenman driemaal meer kijkers, en dat resulteert ook in driemaal meer aandacht voor zijn Republikeinse tegenkandidaten. Zij stellen vervolgens alles in staat om niet in de schaduw te staan van Trump. Een breed Amerikaans publiek leert elk debat een charmante Jeb Bush, energieke Marco Rubio en bedachtzame Ben Carson steeds beter kennen.

Onder de radar

Zij blijven op dit moment namelijk onder de radar van de media. De aandacht van de media is nu vooral gericht op Trump, maar dat kan uiteindelijk zeer goed uitpakken voor zijn tegenkandidaten. Acht jaar geleden, toen Hillary Clinton ook een gooi deed naar de Democratische nominatie, ging een onbekende senator uit Illinois er uiteindelijk met de winst vandoor. Destijds was ook de meeste media-aandacht gericht op diva Clinton. Zij zou de nominatie met gemak binnenhalen en het opnemen tegen John McCain. Barack Obama bleef echter onder de radar en won langzamerhand de harten van de Democraten als een charmante, progressieve en idealistische underdog. Het publiek vond Clinton opeens te oud en arrogant.

Hetzelfde kan met Trump gebeuren. Kandidaten als Bush, Rubio en Carson zullen de komende maanden zo veel mogelijk op de achtergrond blijven. Zij krijgen daardoor alle tijd om strategieën uit te werken en zich langzamerhand te presenteren als serieuze kandidaten.

Boven het kinderachtige element

Het is voor de Republikeinse tegenkandidaten van belang dat zij niet worden meegezogen in de rellen rondom de rijkste presidentskandidaat ooit. Trump deelt op dit moment vervelende klappen uit aan zijn Republikeinse tegenkandidaten, en een aantal is zo stupide door steeds terug te slaan. Kandidaten moeten juist de kans grijpen om te laten zien dat ze boven het kinderachtige element staan van de miljardair. Zo worden ze meteen onafhankelijk van de onvoorspelbaarheid van ‘The Donald’. Trump blijft zich namelijk gedragen als Trump.

Geen godsgeschenk

Natuurlijk is Trump geen godsgeschenk voor de Republikeinse partij. Maar het is te eenvoudig om hem weg te zetten als idioot die alleen maar schade toebrengt. Zijn tegenkandidaten hebben veel te winnen bij de aandacht die de vastgoedmiljardair trekt. Zij profiteren van het grote publiek dat gaat kijken naar debatten en liggen niet voortdurend onder het vergrootglas van de media. Bush, Rubio of Carson kunnen op een fatsoenlijke manier de voorverkiezingen van Trump winnen, zonder te pleiten voor zijn diskwalificatie. Ze moeten in ieder geval voorkomen dat hij deel gaat nemen aan de verkiezingen als onafhankelijke kandidaat. Alleen dat verzwakt een Republikeinse presidentskandidaat.