Opinie

Stichting Democratie en Media schuift vragen over herdenking Kristallnacht door

07-11-2015 15:05

Update: Stichting Democratie en Media heeft een soort van verklaring gegeven.

 

Nienke Venema, directeur van de Stichting Democratie en Media reageerde gistermiddag (6 november) op vragen, die ik haar dinsdag (3 november) had gestuurd over het financieren van de omstreden herdenking van de Kristallnacht door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. De hamvraag is wat de geestelijke erfgenaam van verzetskrant Het Parool bezielt om steun te verlenen aan de kaping van de Jodenvervolging door mensen die bij andere gelegenheden solidair zijn met de antisemitische terreurbeweging Hamas.

Venema’s antwoord was als volgt: “Zoals mijn collega al telefonisch heeft aangegeven, hebben we uw bericht in goede orde ontvangen. Het antwoord laat helaas iets langer op zich wachten dan oorspronkelijk aangegeven. Graag laat ik u middels dit bericht weten dat we nog bij u terug zullen komen.”

Met andere woorden: Een media-organisatie blijkt niet in staat om binnen 72 uur antwoord te geven op vragen over een actuele kwestie. Een reactie komt er pas als het omstreden evenement achter de rug is. Wellicht in de hoop dat daarmee de aandacht voor deze subsidie minimaal zal zijn?

Heikelien Verrijn Stuart: Palestine Link

Woensdag begreep ik dat Venema eerst moest overleggen met de Raad van Toezicht. Voorzitter van dit gezelschap is Alex Brenninkmeijer, die van 2005 tot 2014 de Nationale Ombudsman was. Hij wordt terzijde gestaan door econome Judith Brandsma, die haar sporen heeft verdiend in de ontwikkelingssamenwerking, en Caspar Scholten, voorzitter van het juristennetwerk van de Partij van de Arbeid.

Het vierde lid is journaliste en juriste Heikelien Verrijn Stuart. Interessant in deze kwestie is dat Verrijn Stuart tevens lid is van het comité van aanbeveling van Palestine Link, waarin ook Anja Meulenbelt is opgenomen. Laatstgenoemde is een van de drijvende krachten achter de omstreden Kristallnacht-herdenking, die in 2008 na een zeven jaar durende winterslaap tot nieuw leven werd gewekt, eerst door Nederland Bekent Kleur (NBK) en de Internationale Socialisten (IS), later voortgezet door het Platform (waar NBK en IS deel van uitmaken).

Haneen Zoabi

Palestine Link (Palestijnen in Nederland) en Gate48 (kritische Israëli’s in Nederland) organiseren maandagavond een lezing met Haneen Zoabi, de hoofspreekster bij de Kristallnacht-herdenking. Het spraakmakende lid van het Israëlische parlement zal de volgende avond ook nog spreken bij Emcemo. Mogelijkheden genoeg dus voor het aanhoren van Zoabi, die zelf geen Hamas–lid is maar wel in 2010 opvarende was van het Hamas-vlaggenschip Mavi Marmara en recentelijk nog opriep tot intifada. Maar nee, de mensen die de Jodenvervolging al acht jaar kapen, vonden het nodig om haar naar een Joods verzetsmonument te slepen voor hun politieke speeltje.

Geen verbod herdenking

Mensen die mijn blog slecht lezen beweren dat ik hun herdenking wil verbieden. Daarom zal ik nog maar eens herhalen wat ik op 25 oktober aan het slot van een eerder blog schreef. “Overigens. Ze gaan hun gang maar. Ook onsmakelijke vertoningen horen bij onze vrijheid van meningsuiting. Ik verwacht echter wel dat fatsoenlijke politici en leden van fatsoenlijke organisaties wegblijven bij deze bijeenkomst en kiezen voor de serieuze herdenking door de Joodse gemeenschap.”

De Stichting X min Y, de tweede sponsor van de herdenking, is in het leven geroepen om linkse acties te ondersteunen. Men doet dus waarvoor het is opgericht. Ik voel geen enkele behoefte om deze stichting aan te spreken. Stichting Democratie en Media daarentegen beroept zich op het verzetsverleden van Het Parool en siert haar website met artikelen, waarin oprichter Frans Goedhart (Pieter ‘t Hoen) stelling nam tegen het antisemitisme. Dan mag ik me afvragen of het wel past om een herdenking te ondersteunen die zeer gevoelig ligt binnen de Joodse gemeenschap.

Hamas-terreursjeik Ahmed Yassin

Die andere omstreden herdenking – op de Dam van Hamas-terreursjeik Ahmed Yassin, waaraan drie leden (IS, Emcemo en KMAN) van het Platform deelnamen in nauwe samenwerking met de beruchte Arabisch-Europese Liga – is alweer elf jaar geleden. Maar laat ik eens een gedachtenoefening met u doen. Stel dat het denkbeeldige Platform Waakzaamheid tegen Religieus Fascisme een herdenking wil organiseren bij een Nederlands oorlogsmonument. Stel dat drie leden van dit denkbeeldige Platform in 2004 hadden meegedaan aan een herdenking van nazi Rudolf Hess, in nauwe samenwerking met de Nederlandse Volksunie. Zou weldenkend Nederland dan ook de schouders ophalen en zeggen “Ach, het is alweer elf jaar geleden?”

De IS wilden trouwens in 2011 nog letterlijk in zee gaan met Hamas op het Nederlandse Gazaschip. Ze werkten daarvoor nauw samen met de Hamas-activisten Amin Abou Rashed en Ibrahim Akkari. Vorig jaar nog riep IS op tot een Gaza-demonstratie met de antisemitische haatscheeuwer Appa. Iemand toejuichen die “fuck the talmoed” roept en tekeer gaat tegen “zionistische honden” en een paar maanden later vroom een pogrom herdenken, daar wringt iets.

Financiële steun aan Internationale Socialisten

Maar goed, de Stichting Democratie en Media kan kennelijk niet één, twee, drie uitleggen wat hen heeft bezield tot financiële steun aan herdenkers, die de Internationale Socialisten in hun gelederen toelaten. De geestelijke nazaten van Het Parool komen nog bij mij terug. Mocht het antwoord uitblijven, dan zal ik zeker bij hen terugkomen.

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van Carel Brendel.