De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft tijdens een bezoek aan kamp Westerbork met een groep scholieren de Holocaust vergeleken met de ‘gruwelen van ISIS’. Hoewel hij zei te beseffen dat deze vergelijking ongepast en pijnlijk kan zijn, ziet hij ook overeenkomsten. Dat vertelde hij tijdens de herdenking van de Kristallnacht in de Portugese Synagoge in Amsterdam.
Deze nacht van 9 op 10 november 1938 waarin een explosie van antisemitisch geweld plaatvond, vormde het begin van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ook ISIS voert een etnische zuivering uit, op christenen, sjiieten, alevieten, yezidi’s en gematigde moslims”, aldus Aboutaleb. “Niet met een helse machinerie zoals in nazi-Duitsland, maar met een onwettig leger van hooguit 40.000 man. Achterlijke, onwetende soldaten, die een spoor van vernieling en menselijke misère achterlaten. De gevolgen zien we ook in ons land: duizenden vluchtelingen zoeken bij ons een veilig thuis.”
Hoewel de burgemeester benadrukte dat de Holocaust met niets te vergelijken is, wilde hij hiermee de leerlingen een handvat geven om de verbinding te maken tussen het verhaal van toen en nu. Dat is volgens hem nodig in de huidige tijd. “Vrede lijkt soms verder weg dan ooit. Maar wij staan niet machteloos.”
Aboutaleb pleit voor het doorbreken van het wij-zij denken en streeft naar een ‘wij-samenleving’ ,,voor alle mensen die in vrede en vrijheid in onze rechtsstaat willen leven”. “Niet verdeeld, maar samen. Niet met wapens, maar met woorden. Niet met haat, maar met liefde.” Volgens hem is er in deze ‘wij-samenleving’ geen plek voor eenlingen die ‘zichzelf buiten de kring plaatsen’ zoals mensen die geweld gebruiken.
De organisator van de herdenking, het Centraal Joods Overleg, benadrukte dat het belangrijk is stil te blijven staan bij de gebeurtenissen in de Kristallnacht in een tijd waarin het antisemitisme zich opnieuw manifesteert. “Door stil te staan bij de Kristallnacht willen we het signaal afgeven alert te blijven. Voor antisemitisme en racisme mag in Nederland nooit plaats zijn.”
ANP