Volgens Julia Reda, een EU-parlementariër voor de Duitse Piratenpartij, wil de Europese Commissie het verwijzen naar informatie op internet als nieuwe openbaarmaking kenmerken. Linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal (zowat alles wat op internet staat) zou dan alleen mogen na toestemming van de auteursrechthebbenden. Die natuurlijk geld willen zien.
Hiermee laat de EU zich voor het karretje van uitgevers spannen. De uitgevers hebben zich verenigd in hun haat tegen bijvoorbeeld Google News, dat vaak naar kranten verwijst. Als de nieuwe wet er komt, mag Google News dat niet meer zonder toestemming doen. Maar dat geldt niet alleen voor Google News; niemand mag op internet nog linken zonder een bedelbriefje (en een som geld) te hebben gestuurd.
De consequente zal een verdomming van het internet zijn. Want als linken tijdrovend en duur wordt, zal het veel minder gebeuren. Wat de deur wagenwijd openzet voor feitenvrije ‘informatie’ het web opslingeren. De EU wil vrije informatievoorziening dus ook al reguleren, wat de basis van het internet ondermijnt.