Het kabinet gaat zonder oppositiepartijen verder met het nieuwe Belastingplan. Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag bekend op zijn wekelijkse persconferentie. Dat betekent dat er vooraf geen akkoord wordt gesloten met de oppositie. Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig, omdat het geen meerderheid heeft in de Eerst Kamer.
Staatssecretaris Eric Wiebes zal het plan wijzigen zoals dat tot nu toe op tafel lag. Daarin zullen zoveel mogelijk maatregelen worden verwerkt om tegemoet te komen aan de wensen van de oppositie.
Het kabinet onderhandelde nog met christelijke partijen over een akkoord. Maar die wensen liepen zo ver uiteen dat ze niet allemaal verenigbaar zijn, zei Rutte.
SGP-inzet Belastingplan oneerlijke kloof 1verdieners-2verdieners verkleinen. Kabinet werkt niet mee. Einde oefening. https://t.co/b7RykWrdfb
— Kees van der Staaij (@keesvdstaaij) November 13, 2015
“Zeg nooit, nooit” zegt @MinPres … Lijkt me zeer verstandig!
— Alexander Pechtold (@APechtold) November 13, 2015
Het kabinet onderhandelde nog met christelijke partijen over een akkoord. Maar die wensen liepen zo ver uiteen dat ze niet allemaal verenigbaar zijn, zei Rutte. “We weten wat bepaalde partijen willen.” Het gaat onder meer om groene maatregelen die goed uitpakken voor het milieu, meer voordeel voor ouderen, voor alleenverdieners en voor het bedrijfsleven. Rutte beaamde dat er nu geen garanties zijn dat het kabinet uiteindelijk genoeg politieke steun krijgt in de Eerste Kamer. Maar het nieuwe Belastingplan levert ook een lastenverlichting op van 5 miljard euro en het pakt goed uit voor de werkgelegenheid. Dit blijft volgens de premier overeind. Hij proeft ook bij de oppositie een brede wens hiervoor. Met dit plan probeert het kabinet ‘op nette, fatsoenlijke wijze de wensen van de partijen te honoreren’.
De Tweede Kamer zou donderdag over het Belastingplan gaan stemmen, maar dat werd op het laatste moment uitgesteld tot komende dinsdag.