In de Brusselse gemeente Molenbeek zijn dit weekend zeven mensen opgepakt in verband met de aanslagen in Parijs. “Ik stel vast dat er bijna altijd een link met Molenbeek is, dat is een gigantisch probleem”, zei de Belgische premier Charles Michel zondag.
Zo verbleef ook Ayoub el-Khazzani in Molenbeek in de maanden voordat hij afgelopen augustus bewapend met een kalasjnikov de Thalys in Brussel instapte met als vermoedelijke doel passagiers te doden.
Ook Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel vorig jaar, woonde in Molenbeek. Volgens de Belgische minister van Veiligheid Jan Jambon is de situatie in de Brusselse wijk op dit moment “niet onder controle”.
Molenbeek, officieel Sint-Jans-Molenbeek, ligt in het westen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er wonen naar schatting 95.000 mensen. Molenbeek groeide in de 19e eeuw uit van landbouwdorp tot industriële randgemeente van Brussel. In de jaren zestig werden veel flats bijgebouwd die de Brusselse gemeente nu kenmerken.
Molenbeek staat bekend als een typische migrantenwijk. Een groot deel van de inwoners is van Marokkaanse afkomst, maar de gemeente telt onder anderen ook veel Spanjaarden, Italianen, Polen en Roemenen. De werkloosheid in Molenbeek, waar veel jongeren wonen, is hoog en de inkomens gemiddeld laag.
Schrijver Arthur van Amerongen waarschuwde in zijn bestseller Brussel: Eurabia in 2008 al voor de explosieve situatie in een Brusselse buitenwijk als Molenbeek. Hij ondervond hoe met name de Marokkaanse inwoners van Molenbeek snel radicaliseerden en hoe het kalifaat de rechtstaat en de vrijheden van het Westen had vervangen.
Zijn waarschuwingen waren, uiteraard, aan dovemansoren gericht: Van Amerongen werd op de bekende politiek-correcte wijze weggezet als ‘racist’ en ‘facist’. Een hoofdredacteur van een ‘kwaliteitscourant’ noemde Van Amerongen een ‘Bataafse racist’, een journalist van een Vlaams radioprogramma weigerde Van Amerongen de hand te schudden, de extreem-linkse courant Parool schreef het boek kapot in een recensie.
Het ‘gigantische probleem’ van een Brusselse allochtonenwijk als Molenbeek is dus al jaren bekend. Maar benoemd mocht het probleem nooit worden. Zelfs niet toen vorig jaar een inwoner van Molenbeek een aantal toeristen in het Joods museum doodschoot, vooral omdat zij joods waren en hij moslim.
Anp/TPO