“Als het om de vluchtelingen gaat komt vooral het zuur in het nieuws”, zegt Harry Doef directeur Zorg van het Leger des Heils Amsterdam. “Er gebeurt veel positiefs. Feit is dat via een Amsterdamse facebookpagina Wat is nodig voor vluchtelingenopvang div lokaties Amsterdam? alleen al 5000 mensen zich inzetten voor de vluchtelingen. Drie vrijwilligers per asielzoeker. Dat is nog los van het aantal vrijwilligers dat zich meldt via het Leger des Heils. Ze zamelen beltegoed in zodat de asielzoekers even naar huis kunnen bellen, kleding, noem maar op. Ze organiseren eten, uitjes, fietslessen, enzovoort”.
In het Rozentheater aan de Rozengracht werd deze week gepraat over de tijdelijke komst van 350 asielzoekers naar voormalig verzorgingshuis de Groenhof in de Marnixstraat. Ze kunnen er blijven tot het in september wordt gesloopt. Er komen in volgorde van prioriteit: gezinnen, alleenreizende vrouwen, christenen, homo’s en transgenders en alleenreizende mannen. “Wat leuk, die diversiteit!”, zegt een vrouw verheugd. Nieuwe opvang is hard nodig. Op de plek waar ze nu zitten, in Zuid-Oost, moeten asielzoekers naar buiten om te douchen.
Gemeente en Leger des Heils verzekeren dat voor de openbare orde wordt gezorgd. De zorgen van de aanwezigen, meest blanke 55-plussers, betreffen vooral het welzijn van de asielzoekers. Hebben ze wel geld (“Nee”), moeten we ijsjes kopen (“Overleggen met de vrijwilligers”), hebben ze wel wat te doen? (“Niet veel”) Gaan kinderen naar school? (“Kinderen van zeven of acht jaar gaan door het oorlogsgeweld en de vlucht nu pas voor het eerst naar school, in speciale schakelklassen”).
De meesten waren positief over de komst van de tijdelijke asielzoekerscentrum. De opmerking of we in Amsterdam meer asielzoekers kunnen opvangen dan 1500 mensen, leidde tot applaus uit de zaal.
Wethouder Kajsa Ollongren zei na de bijeenkomst dat er geen verzoek was van het COA voor meer. Ze was niet van zins dat zelf aan te bieden. Het is volgens de wethouder moeilijk plekken vinden in de stad, alhoewel er volgens haar wel een beeld is van wat er nu beschikbaar is en wat er beschikbaar is na september als deze opvang – een van de vier – aan de Marnixstraat weer sluit.
Overigens was niet iedereen gecharmeerd van het idee ‘meer asielzoekers’. “Amsterdam is Amsterdam niet meer”, zei iemand. Een ander vertelde dat de corporatie had gezegd dat zijn kinderen bij hem in moesten trekken, “Want de asielzoekers komen er aan”. Stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje en wethouder Ollongren hielden vol dat het merendeel van de huizen die Amsterdam gaat bouwen, – historisch veel – niet voor asielzoekers zijn. Harry Doef was blij met de reacties van de Amsterdammers. “Het is hartverwarmend wat er gebeurde”.