Onvrede in het land over de klimaatcampagne NPO Groen. Hoofdredacteuren, mediacritici en TPO’s Jan Dijkgraaf zetten begin deze week hun vraagtekens bij de actie van de publieke omroep. Brandpunt van de controverse is de volgende uitspraak van de voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Henk Hagoort:
“Ik zie politiek die heel erg aarzelt om iets te doen. Wij hebben invloed op publieke opinie. Zo geven we voedingsbodem aan politiek om tot beleid over te gaan.”
PVV-Kamerlid Martin Bosma ruikt – niet geheel onterecht – bloed en stelde woensdag media-staatssecretaris Sander Dekker (VVD) enkele vragen.
– Hoe beoordeelt u de woorden van NPO-voorzitter Hagoort die betekenen dat hij het als zijn taak ziet de politiek te beïnvloeden?
– Op grond van welk artikel in de Mediawet vervult Hagoort een politieke taak? Welke kiezers hebben hem gekozen?
– Hoe verhoudt de sturing van informatie van de NPO zich tot artikel 2.1 van de Mediawet, in het bijzonder lid 2.b dat juist van de omroep eist “op evenwichtige wijze een beeld van de samenleving” te geven, alsmede lid 2.e dat voorschrijft dat de publieke omroep “voldoet aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen”?
– Betalen wij belasting om via de staatsomroep tot een andere mening gebracht te worden?
– Welke meningen worden nog meer voorgeschreven door de staatsomroep? Kunt u uw antwoord in alfabetische volgorde toelichten?
– Deelt u de mening dat de heer Hagoort niet langer te handhaven is en dat hij zijn politieke carrière beter elders kan voortzetten?
Wordt vervolgd.
De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.