Een van de daders van het bloedbad in het Amerikaanse San Bernardino heeft tijdens die actie via Facebook trouw beloofd aan Islamitische Staat (ISIS). Dat meldt nieuwszender CNN vrijdag op basis van uitspraken van drie functionarissen die betrokken zijn bij het onderzoek. Als het bericht klopt, is het de sterkste aanwijzing tot nu toe dat de aanval op een regionaal centrum een terroristische daad van moslimextremisten was.
De schietpartij werd uitgevoerd door een vrouw en een man. De vrouw, Tashfeen Malik, zou tijdens de actie kans hebben gezien een boodschap via Facebook te verspreiden. Door de schietpartij in het Inland Regional Center kwamen veertien mensen om. De twee daders werden door de politie doodgeschoten. De vrouw van de dader zou onder een pseudoniem op Facebook trouw hebben gezworen aan ISIS-leider Al Baghdadi vlak voor de schietpartij plaatsvond. Ook zou het stel ISIS propaganda hebben bekeken op hun computers enkele uren voor de aanslag.
Hoewel op het eerste gezicht een bijeenkomst van provincie (“county”) ambtenaren niet de meest symbolische terreurdoel lijkt, werd afgelopen uren bekend dat de medewerkers kerstfeest aan het vieren waren. Ook waren er (nu blijkt, terechte) twijfels over de manier waarop de aanslagen werden uitgevoerd: niet alleen droeg het stel militia-achtige kleding, zij leken systematisch en voorbereid te werk te gaan.
De FBI laat nog steeds de workplace-theorie niet volledig varen. CNN meldt dat zij onderzoek doen of “offense taking at the workplace has attributed to grievances“. Daarnaast gaan zij uit van “self radicalisation“, hiermee suggererend dat de daders geen directe contacten hadden (zoals de daders in Parijs dat wel hadden) maar plaatsen deze aanslag in de lijn van schietaanslagen zoals plaatsvond in Garland, Texas.
TPO’s Dieuwertje Kuijpers vanuit Washington D.C:
“Donderdagmiddag liet president Obama via een persconferentie weten alle opties (waaronder terreur) open te houden, en al eerder werd de summiere informatievoorziening vanuit de autoriteiten als opvallend gezien. Nu het alsnog blijkt te gaan om een terreuraanslag, en president Obama het T-woord zo lang mogelijk heeft proberen uit te stellen zullen de Republikeinen hier ongetwijfeld politiek op kunnen kapitaliseren. Sterker nog: krap een week geleden meende de president nog dat de Verenigde Staten beschermd zijn tegen een “Paris style attack”.
Hoewel het uiteraard onmogelijk is om dergelijke aanslagen te voorspellen en te voorkomen, zullen de Republikeinen dit aangrijpen als bewijs dat nationale veiligheid niet in goede handen is bij een Democraat. Zij zullen president Obama verwijten niet “in charge” te zijn, en Hillary Clinton zal haar eerste tweet om de oren krijgen. De Democraten zullen de president echter prijzen om het bewaren van kalmte en benadrukken polarisatie zo min mogelijk aan te wakkeren. Ook in de Verenigde Staten bestaat de angst dat de aanslagen blonde politici met opvallende kapsels (in dit geval: Donald Trump) ‘in de kaart spelen’.”