In tegenstelling tot Adolf, die alleen in de film ‘wieder da‘ is, komen de nazaten van zijn tanks wel terug bij ons. Ze verdwenen in 2011. Op zestien stuks na -uit een bestand dat eens 445 Leopard 2s telde- werden ze allen verkocht. Finland was de laatste koper (100 stuks). Ook een land dat profiteerde van de inmiddels aangebrachte verbeteringen die van de oorspronkelijke series uiteindelijk een A6 versie maakten, met onder meer een puntig opgevoerd pantser en een langere L55 schietbuis. Moderniseringen gebeurden wel in immer kleinere oplagen.
Van de Nederlandse A6 uitvoering staan er nog zestien in opslag. Maar, niet voor lang. Een Duits-Nederlands ‘pantserhuwelijk‘ levert Duitsland als bruidsschat onze laatste eigen Leopards op. In een lease-constructie krijgen we er voor het als Duits-Nederlands te reactiveren Panzerbataillon 414 achttien verbeterde Leopard 2A6M tanks voor terug. Daar wordt één Nederlandse compagnie mee gevormd in het bataljon. Een compagnie met vier pelotons van vier tanks plus twee tanks in het commando peloton.
In 2019 moet dit Duits-Nederlandse 414e tankbataljon gelegerd in het Duitse Bergen-Hohne onderdeel gaan vormen van de Nederlandse 43e Gemechaniseerde Brigade die op haar beurt onderdeel wordt van de Duitse 1e Panzerdivision.
(Blijf hier op de hoogte van 43 MechBrig ontwikkelingen. Het is onze enige gemechaniseerde brigade, en daarbij nog een kleintje bovendien met maar twee gevechtsbataljons, dus wees er zuinig op.)
Linker torenfront pantsersegment van binnen gezien. Deze puntige ‘Keilpanzerung’ werd met de A5 versie ingevoerd (foto: wiki, upload van sonaz)
Ter voorbereiding van het aanstaande huwelijk wordt per 1 januari 2016 het Opleidings- Trainings- en Kennisbehoudpeloton Tankoptreden (OTK-peloton) opgericht. Dit OTK-peloton wordt gelegerd op de Freiherr von Boeselagerkaserne te Munster nabij Bergen-Hohne. Het peloton is echter al sinds begin dit jaar actief.
De A6M versie van de Leopard 2 heeft een verbeterde binnenbescherming en aanvullende bodembescherming tegen mijnen. Dit naast eerdere pantsermodificaties zoals het opgevoerde toren front- en zijpantser. De A6 versie zag eveneens de vervanging van de L44 schietbuis door een langere L55 schietbuis. In de loop der jaren werden ook de dag-nacht optiek en de digitale vuurleiding verbeterd. Naast bij de maker zelf, meer Leo A6-wetenschap bij Defensie, de uitgebreide Duitse Leopard-wiki of bij tanks-encyclopedia.com.
Leopard 2A7 (foto: Heer – Marco Dorow)
De oprichting van slechts één tankcompagnie is een minimaal begin van herstel van de landmacht-gevechtscapaciteit. Daar er niet echt sprake is van een reservebestand voor de achttien operationele tanks, een vrij pover minimaal begin zelfs. In combinatie met de aanschaf van Excalibur 155 millimeter ‘lange dracht precisieprojectielen’ voor de overgebleven achttien pantserhouwitsers wel een positief stapje omhoog na een lange afdaling.
In Duitsland is er eveneens sprake van terugkrabbelen uit een diep ‘panzerdal’. Had de Bundeswehr op haar hoogtepunt 2125 Leopard 2 tanks, in december 2014 stonden er nog 365 in de boeken, met plannen om het tankbestand verder te reduceren tot 225. Deze plannen gingen dit jaar echter van tafel. Het blijven er dik honderd meer (328). Waarbij het onwaarschijnlijk is dat de achttien voor Nederland extra’s zijn. Wat de lease ervan aan ons land meer een boekhoudkundige verschuiving maakt dan een versterking van het NATO tankbestand.
Leopard 2A7 (foto: Heer – Marco Dorow)
Van de 328 Duitse Leopards zijn er 225 op A6(M) standaard gebracht. Op twintig na verkeren de overigen in iets meer of minder vervallen staat op A4 en A5 niveau. De twintig uitzonderingen (ex-Nederlandse) verkeren in A7+ staat. De A7+ serie kreeg onder andere een aanvullende rondombescherming en een remote controlled .50 machinegeweer op de toren. Een tweecilinder dieselaggregaat (APU) houdt de tank makkelijker in 24-uurs bedrijf. Best wel een geschikte lease-bak.
De onze in 2010
Leopard 2A7+
https://youtu.be/763RSnngdQw
Titelfoto: Defensie