Twee derde deel van de Nederlanders steunen de motie van afkeuring die aan het eind van het debat over de bevindingen van het rapport van de Commissie Oosting in de Tweede Kamer is ingediend en verworpen. Bij de PvdA, die tegen de motie stemde, is dat onder haar kiezers uit 2012 72 procent.
Ruim de helft van de kiezers vindt ook na het debat dat Premier Rutte moet aftreden (ongeveer de score van vorige week). Voor Minister Van der Steur en Staatssecretaris Dijkhoff is die score nu ook 54 procent (was vorige week 43 procent). 52 procent vindt dat het kabinet moet opstappen. Bij kiezers van VVD, CDA en PvdA ligt dat percentage rond de 40 procent, bij die van D66 is dat 32 procent, en bij kiezers van SP en PVV rep. 81 procent en 94 procent.
Per saldo zien we deze week (pdf) een kleine verschuiving in de politieke voorkeur. VVD en PvdA dalen ieder 1, naar resp. 19 en 9. CDA en GroenLinks stijgen ieder 1. CDA naar 20, en is daarmee de tweede partij. GroenLinks haalt met de 15 van deze week de hoogste score die we voor deze partij ooit hebben vastgesteld.
De verkiezing van de politicus van het jaar laat zien hoezeer de situatie in Frankrijk rondom het Front National/Marine le Pen lijkt op die rondom de PVV/Geert Wilders. Niet alleen scoren beide partijen ruim een kwart van de kiezers, maar ook kan getoond worden dat het effect dat in Frankrijk bij de tweede stemming van afgelopen zondag is ontstaan in Nederland ook zou optreden.
Als de verkiezing plaats vindt op de wijze waarop EenVandaag het heeft gedaan (en wij ook) dan scoort Geert Wilders 26% en Jesse Klaver 21%. De overige 6 politici die voorgelegd zijn scoren tussen de 4 en 8%. Maar als aan de kiezers alleen Geert Wilders en Jesse Klaver worden voorgelegd dan scoort Jesse Klaver 52% en Geert Wilders 48%. Dus van de kiezers op de overige 6 politici gaan er bij de tweestrijd relatief meer over naar Klaver dan Wilders.
Dat komt dus doordat ten aanzien van Geert Wilders en Marine le Pen de meningen veel sterker uiteenlopen dan bij de leiders van de andere partijen. Dat zal een groot effect hebben bij en na de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Volgende week, als er geen afzonderlijke peiling wordt gehouden, zal daarover een beschouwing onder de titel: “TK2017 (of TK2016): fragmentatie en cordon sanitaire”, verschijnen.