Hoera! Nederland is voorzitter van de Europese Raad. In de volksmond: de EU. Een half jaar lang mag Nederland de vergaderingen van de Europese Raad voorzitten en dat is heel belangrijk, als we de media mogen geloven. Het is een mooi voorbeeld van de PR die steeds weer rond de EU wordt bedreven.
Deze week komt de Europese Commissie naar Nederland. Zij praat met de fractievoorzitters uit de Eerste en Tweede Kamer. De Europese Commissie gaat dezelfde dag op bezoek bij de Nederlandse regering. Geheel volgens de Europese traditie allemaal achter gesloten deuren. Wat er echt wordt besproken, komt u dus niet te weten. Er zijn gelukkig wel foto’s op Instagram geplaatst in welke zaaltjes dit allemaal gaat plaatsvinden.
Het kabinet vertelt graag wat de prioriteiten zijn van het voorzitterschap. Ze vertelt dat de EU zich moet concentreren op hoofdzaken, zoals welvaart, vrijheid en veiligheid. Het gaat niet om zaken die de lidstaten zelf wel kunnen regelen. Het gaat om de EU als banenmotor, om de aanpak van de migratiecrisis, om een robuuste eurozone en om toekomstgericht klimaatbeleid.
Die hele lijst prioriteiten is onzin, maar geen journalist die dat opschrijft. Dit zijn namelijk de prioriteiten die de Europese Commissie de hele dag al uitdraagt, maar waarvan het de vraag is of men zich eraan houdt. Pas kwamen er nog regels bij om producten gebruiksvriendelijker voor gehandicapten te maken. Hoofdlijnen ja.
De prioriteiten van de EU veranderen niet door het voorzitterschap en dat kan ook niet anders. Het voorzitterschap is ambtelijk en technisch: Nederlandse ministers zitten sommige raden voor, maar niet alle. De besluitvormingsprocedures blijven hetzelfde en de voorzitter heeft daarin alleen een technische rol. Het blijft steeds gaan om de vraag waar de lidstaten in meerderheid voor of tegen zijn.
De Nederlandse ambtenaren en ministers hebben het dus drukker dan normaal. Misschien kunnen we deze drukke agenda’s wat verlichten door minder aan PR te doen. Dus laat Bert Koenders maandag geen bezoekerscentrum openen, hou op met dat uitgebreide culturele programma van 200 bijeenkomsten en zwijg er ook op sociale media over. De burger gaat niets van het voorzitterschap merken.
Alleen voor mensen die denken dat er geld over de balk wordt gesmeten is er goed nieuws. Het logo van het voorzitterschap is een kopie van dat van twaalf jaar geleden.
Deze column werd vannacht uitgesproken bij Opvliegers op 1 van Powned. Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.