Recensie

Lens uit Ben Hur geeft beklemming aan Hateful Eight

07-01-2016 16:05

“Domerque greet the major”, brult de premiejager tegen zijn vrouwelijke gevangene.

“Howdy, nigger”, antwoordt zij. De premiejager dient haar van repliek met een vuistslag. De dialogen in The Hateful Eight zijn hard en direct zoals iedere Tarantinofilm. Maar het meeste beklemming geven de beelden van The Hateful Eight. 

Vaak spelen westerns zich in een zonovergoten of regenachtig prairielandschap af. De immense sneeuwjacht in Quentin Tarantino’s achtste film geeft al de suggestie dat een drama aanstaande is. Voor de meeste beklemming in de film zorgen de beelden. Tarantino heeft er hardware onder meer uit Ben Hur gebruikt, een film die in 1959 uit kwam, meer dan een halve eeuw geleden. Overigens: in 2016 komt er ook een re-make van Ben Hur uit.

Lens als fles wijn

Om de juiste sfeer te bereiken zijn de objectieven omgebouwd om ze op de huidige camera’s te kunnen gebruiken. Daarna zijn ze getest om te zien hoe ze zich houden in koud en vochtig weer. De film die zich afspeelt in Wyoming is opgenomen in de besneeuwde Colorado Rockies. Een productielid zegt in de brochure van de filmproducent over de test, die goed ging, “Het was als het openen van een goede fles rode wijn uit de jaren vijftig”.

Met de objectieven is een wijder shot mogelijk, waardoor alle muren in de herberg waar zich het grootste deel van de film afspeelt, zichtbaar zijn. Juist dat, en het feit dat in veel shots alle personages zichtbaar zijn, zorgt voor een beklemmende sfeer. Tarantino zei daarover dat de mensen de pracht van de beelden, de intimiteit, levendigheid van de objectieven, van Ultra Panavision 70, zien als ze de film zien. En inderdaad; dat is het waar de recensent met open mond naar heeft zitten kijken.

Milde winter grote zorg

De film is geschoten tijdens een milde winter, wat voor enige zorg over de hoeveelheid sneeuw zorgde. Dat had invloed over wanneer binnen en wanneer buiten kon worden gedraaid, tekent de brochure verder aan. Maar uiteindelijk bracht de winter toch de juiste hoeveelheid sneeuw.

Leugens en leugenaars

The Hateful Eight is een film over loyaliteit en verraad en gaat over een groep mensen die elkaar tegenkomen in een sneeuwjacht in Minnie’s herberg, in besneeuwd Wyoming. Premiejager John ‘The Hangman’ Ruth (Kurt Russell) komt met zijn gevangene Daisy Domerque (Jennifer Jason Leigh) major Marquis Warren (Samuel L. Jackson) tegen en later Chris ‘The Sheriff’ Mannix (Walter Goggins). Net voor de sneeuwstorm komen ze aan in de herberg waar ze vier ongure types tegen komen. Terwijl de sneeuwstorm zijn hoogtepunt bereikt, vertelt de film het verhaal over loyaliteit, verraad, leugens en leugenaars. En vraagt de kijker zich – wachtend op wat zich ontvouwt – af wie het wel en wie het niet overleeft.

Het is een film met de welbekende Tarantinostijl. Scherpe dialogen, met een duidelijk onderscheid als het gaat om ras, positie en man/vrouwverschillen. We hebben daar eerder wat van gezien bij Inglorious Bastards, waar vergelijkbare thematiek een rol speelt en waar de film onwillekeurig wel aan doet denken. Maar zou te makkelijk zijn de film af te schilderen als een westernversie van Inglorious Bastards en Tarantino te verwijten dat hij niet vernieuwt.

Sartre

Het verhaal, de productiewijze en de plot verschillen daar voor te veel. Onwillekeurig deed de film ook denken aan een boekje dat op de leeslijst voor de middelbare school stond, Huis Clos, Met gesloten deuren, van Jean-Paul Sartre. Daarin zitten vier personen in de hel die de vorm heeft van een hotelkamer. Ze kibbelen wat af met elkaar en bellen dan steeds de hotelbediende, die niet komt. Hier zitten er acht in een herberg, waarbij allianties een rol spelen. Weg gaan kan niet: vanwege de storm kunnen ze de herberg niet uit, degene die het probeert sterft bijna.

De beelden, dialogen en kostuums en de verhaal maken de film een indrukwekkende belevenis.

The Hateful Eight gaat vanaf 7 januari in première in Nederland.

THE HATEFUL EIGHT