Niet alleen huisjesverhuurders doen goede zaken. Beddengigant AVEK, busbedrijf Muninckhof, cateraar Sodexo, uitzendbureau Start People en niet te vergeten beveiligingsbedrijf Trigion go all the way laughing to the bank. Vooral dankzij de zogenaamde crisisopvang beleven zij gouden tijden.
Een paar weken geleden plofte er bij de zevenduizend bewoners van Kortenhoef een glanzende kleurenfolder (PDF) in de bus. “Warm welkom voor vluchtelingen”, heet het boekwerkje waarin burgemeester Martijn Smit tevreden terugblikt op het verblijf van 100 asielzoekers in zijn dorp. De burgervader was “geraakt” door de “hartverwarmende en betrokken reacties”, en door de “belangeloze inzet” van de Kortenhoefse bevolking die zich “massaal” had aangeboden voor het geven van taallessen, het doen van spelletjes met kinderen of het verspreiden van maaltijden. Of er van al dat aanbod veel gebruik is gemaakt, waag ik te betwijfelen. De sporthal waarin de vluchtelingen werden opgevangen, inclusief het terrein er omheen, was tot verboden terrein verklaard en met dranghekken afgezet.
Afgezien van de groep hulpvaardigen keken nogal wat bewoners op van de folder; de komst van de asielzoekers was velen ontgaan. Zoals te doen gebruikelijk was hun komst tot op het laatst een “verrassing” gebleven, en daarbij was het wat je noemt een bliksembezoek. Van zaterdag 3 oktober tot en met maandag 5 oktober mochten de vluchtelingen in sporthal De Fuik verblijven, welgeteld 72 uur. Daarna zouden ze – heus mensen van Kortenhoef, maakt u zich niet druk – naar een volgende crisisopvang worden gebracht. De groep had vóór Kortenhoef 72 uur mogen doorbrengen in de Klaas Bouthal van de gemeente Laren en daarvóór waren ze uitgezwaaid vanuit Kockengen, waar eveneens een sporthal 72 uur was opengesteld. Toen burgemeester Smit al dat gesleep van sporthal naar sporthal ter ore kwam (“dat is dramatisch voor deze gezinnen” zei hij tegen RTL Nieuws; de gemeenteraad nam het hem niet in dank af) besloot hij ter plekke van de 72 uur in Kortenhoef tien dagen te maken. Maar daarna moest de sporthal toch echt worden ontruimd.
De vluchtelingen werden met hun bagage in bussen gestopt, de verhuiswagens kwamen voorrijden, bedden werden afgebroken, dekens ingepakt, de keuken ontmanteld en ingepakt, de dranghekken opgestapeld. Waarna de boel kon worden schoongemaakt en de gemeente de financiële balans kon opmaken. Die lazen de bewoners natuurlijk niet in de huis-aan-huis verspreide glansfolder. Die stond (“enkele lezers waren daar benieuwd naar”) in het nieuwjaarsnummer van weekblad Wijdemeren. De totaalrekening voor de crisisopvang in Kortenhoef bedroeg 113.792 euro. Oftewel 1.137, 92 per asielzoeker, dik honderd euro per dag. 12.225 euro werd uitgegeven aan dekens en bedden, 28.243 euro aan catering, de communicatieadviseur kreeg 7.875 euro en de hoofdprijs ging naar de beveiliging: 30.908 euro oftewel 100 manuren beveiliging per dag (uitgaande van 30 euro per uur).
Ik ging er eerlijk gezegd vanuit dat Kortenhoef de rekening zo hoog had opgeschroefd omdat een gemeente, via het COA, het Centraal Opvang orgaan Asielzoekers, voor crisisopvang 100 euro per vluchteling per dag krijgt uitbetaald. Waarom zou je het dan voor minder doen, nietwaar? Maar Kortenhoef blijkt zelfs redelijk zuinig te hebben gewerkt.
In Breda werd in september 2015 het “Racketcentrum” vier dagen gebruikt voor de opvang van 196 vluchtelingen. Kosten: 142.000 euro. Oftewel zo’n 700 euro per vluchteling, dik 170 euro per dag. 23.000 euro ging op aan bedden (worden die soms weggegooid?) 34.000 euro was voor de catering, de tolken kregen 10.000 euro (80 manuur tolken per dag), de sporthal zelf vroeg 25.000 euro en de bewaking 24.000 euro (200 manuren per dag, het dubbele van Kortenhoef).
Volgens B&W van Voorschoten (123 vluchtelingen, 6 dagen in De Vliethorst) is de “crisisopvang van vluchtelingen binnen de vergoeding van het rijk niet haalbaar.” Totale kosten in Voorschoten: 121.000 euro, 140 euro per vluchteling per dag. Ook hier werden de bedden kennelijk na gebruik weggegooid (ruim 16.000 euro), vroeg de cateraar 35.000 euro, werd er voor beveiliging 17.500 euro in rekening gebracht en 52.000 euro (!) voor tolken, “verkeersregelaars” en medische zorg (complete operaties wellicht?)
In Vlijmen, in Best, in Nuenen, Achtkarspelen of in Gemert; overal waar gemeentes de afgelopen maanden crisisopvang boden, lukt het kennelijk niet om dat voor een bedrag van 100 euro per persoon per dag te doen. Het belachelijke 72-uur circus (door heel Nederland worden sporthallen omgebouwd tot noodopvang om na een paar dagen weer te worden afgebroken) is daar natuurlijk de grootste oorzaak van. De firma AVEK, die “bedden voor asielzoekers” levert en een exclusief contract met het COA heeft, wordt er zogezegd slapend rijk van. Maar ook busbedrijf Munickhof dat de vluchtelingen van sporthal naar sporthal sleept doet gouden zaken. Cateraar Sodexo uit Capelle sjeest van sporthal naar sporthal keukens, borden en messen en kant en klaar maaltijden.
En hoezo vrijwilligers? Daar heeft het COA helemaal geen zin in! Uitzendbureau Start People levert “casemanagers” of “programmabegeleiders”, wel zo makkelijk. Beveiligingsfirma Trigion, eveneens in het bezit van een exclusief contract met COA is de grootste spekkoper. Omdat de politiek als de dood is voor boze burgers, kan de beveiliger de hoofdprijs vragen. Neem de gemeente Woudrichem. Daar werd in oktober een voormalig bankkantoor zes dagen gebruikt voor de opvang van 32 asielzoekers. Kosten: 85.000 euro, oftewel 450 euro per persoon per dag. Van het totale bedrag ging 60.000 op aan beveiliging. Nagenoeg elk asielzoeker moet een eigen bodyguard hebben gehad.
Volgens een overeenkomst tussen Rijk en gemeenten zou er eind december een einde komen aan de crisisopvang en het geldverslindende gesleep met vluchtelingen. Maar volgens een bericht in NRC Handelsblad is die datum al weer met een maand verschoven. AVEK c.s. hebben voorlopig niet te vrezen. Tip voor al die lamlendige politieke labbekakken: schakel de lokale bakker in voor het brood, desnoods de snackbar voor het eten en neem de grootste tegenstander in dienst als portier. Maak serieus gebruik van al die vrijwilligers die graag willen helpen en waarom zouden vluchtelingen niet hun eigen wc’s kunnen schrobben? Wedden dat het zogenaamde “draagvlak” met sprongen omhoog gaat? Voor de kosten lijkt het me ook een zegen.