Reportage

#Bruslog: Geen CDA-bus bij het GeenPeil-referendum

13-01-2016 12:57

Het is ouderwets gezellig in de ledensalon van het Europees Parlement, deze dinsdagavond. Het CDA houdt hier haar traditionele nieuwjaarsborrel. Echt goed gepland is deze niet: het Nederlands voorzitterschap houdt op hetzelfde moment een borrel voor journalisten. Behalve uw verslaggever zijn dan ook alleen de correspondenten van Elsevier en het Montesquieu Instituut aanwezig. CDA-delegatieleider Esther de Lange bombardeert uw verslaggever voor deze gelegenheid tot “de favoriet” van het CDA.

De afwezigheid van veel journalisten maakt deze borrel niet minder druk: de CDA-afdeling uit Brussel is aanwezig. Lobbyisten te over dus. De Lange spreekt hen kort toe. Zoals wel vaker voor een Brussels publiek, is de speech niet erg eurokritisch. De Lange wijst op de problemen met vluchtelingen die komend jaar opgelost moeten worden. Ze maakt zich zorgen dat andere landen Nederland niet meer constructief vinden, want Nederland was dat in het verleden altijd wel. Aan het referendum maakt De Lange zo min mogelijk woorden vuil.

Fractieleider kent CDA-prestaties niet

Dan is het woord aan Manfred Weber: een Duitse Europarlementariër met het uiterlijk van een ambtenaar. Hij is fractievoorzitter van de zeer machtige Europese Volkspartij waar het CDA deel van uitmaakt. Hij voegt zeker vijf keer “een laatste punt” aan zijn speech toe. Ondanks de overvloedige woordenstroom heeft hij opmerkelijk weinig over de Brusselse prestaties van het CDA te melden. Het CDA heeft een mooie verkiezingsuitslag geboekt, weet hij te melden, alsof de Europese verkiezingen in 2015 hebben plaatsgevonden in plaats van een jaar eerder.

Weber houdt ons voor dat de premiers van de lidstaten niet steeds zo kritisch over de EU moeten doen en niet steeds Brussel overal de schuld van moeten geven. Niet zo zeuren over de aanpak van de vluchtelingencrisis, is het contextloze devies van Weber. Over het aanstaande referendum zegt Weber niets. Ook bij een Nederlandse borrel in Brussel is Nederland ver weg.

CDA-plannen voor het referendum

De vrijwel afwezige aandacht voor het aanstaande referendum is geen toeval: het Brusselse CDA maakt geen plannen om zich er actief mee bezig te houden. Het initiatief ligt in Den Haag, vertrouwt de voorlichter mij toe. Dat is raar, want het Europees Parlement stemde ook in met het Oekraïne-verdrag. Het CDA was voor. De eurodelegatie van het CDA zal natuurlijk wel ingaan op verzoeken uit het land, meldt een assistent. Zo is er al een verzoek uit de regio om Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik over het referendum te laten spreken. “Naar die uitnodiging wordt natuurlijk serieus gekeken”, voegt de assistent toe.

Maar komt er ook een grote CDA-bus met een megafoto van Esther de Lange met de tekst “Stem net als het CDA voor het associatieverdrag” die van Den Helder tot Maastricht de mensen oproept te gaan stemmen? “Die bus komt er niet, hoor”, meldt De Lange meteen. “Andere partijen gaan dat ook niet doen”, voegt ze er nog snel aan toe. In Brussel hopen de meesten dat GeenPeil snel weer overwaait.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.